
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Ulviye KAMBUROĞLU ÇEBİ, Başak AYDIN, Selçuk ÖZER, Süreyya ALTINTAŞ, Ozan ÖZTÜRK
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.421340
Anahtar Kelimeler:Brokoli,Enerji kullanım etkinliği,Örtü altı,Sulama suyu,Tuzluluk
Özet: Bu çalışma, Kırklareli ilinde Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü arazisine kurulan plastik örtülü, yay çatılı sera tesisinde yürütülmüştür. Çalışmada, örtü altında yetiştirilen ve damla sulama yöntemiyle sulanan brokoli bitkisine uygulanan farklı tuzluluk ve su düzeylerinin enerji kullanım etkinliği üzerine etkisi değerlendirilmiş veuygun sulama uygulaması belirlenmiştir. Araştırmada bitki materyali olarak ‘Ksonat F1’ brokoli yetiştirilmiştir. Deneme, dört farklı sulama suyu tuzluluğu ana parsellerde ve üç sulama düzeyi alt parsellerde olmak üzere üç tekerrürlü olarak bölünmüş parseller deneme desenine göre toplam 36 adet parselde yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, enerji kullanım etkinliği yönündeniyi sonuç T1S2 konusundan elde edilmiştir. Enerji çıktı/girdi oranı T1S2 konusunda 1.00, enerji verimliliği 0.54kg/MJ, spesifik enerji 1.86 MJ/kg olarak bulunmuştur. T1 konusunda tuzluluk seviyesi 0.38 ds/m olup, düşük tuzluluk seviyesinde, profildeki mevcut nem düzeyini tarla kapasitesine getirecek düzeyde sulama suyu uygulamasınınuygun yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.