Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Effects of Post-Harvest UV-C and Hot Water Treatments on Quality Attributes of ‘0900 Ziraat’ Cherries throughout the Cold Storage in Modified Atmosphere Packages

Yazarlar: Şeyda ÇAVUŞOĞLU, Onur TEKİN, Aşkın BAHAR, Sezai ERCİŞLİ, Koray ÖZRENK, Nevzat DURMAZ

Cilt 5 , Sayı 4 , 2018 , Sayfalar 634 - 642

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.471482

Anahtar Kelimeler:Sıcak su,MAP,Depolama,Kiraz,UV-C.

Özet: Bu çalışmada hasat öncesi UV-C, Sıcak Su ve UV-C + Sıcak Su uygulamalarının Mersin Toroslar koşullarında yetiştirilen ‘0900 Ziraat’ kiraz çeşidinin soğukta muhafazası süresince kalite ve özellikle fenolik bileşiklerin değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla depolama öncesi kiraz meyvelerine 5 dakika süreyle UV-C ve 1 dakika süreyle 50 °C’de sıcak uygulaması yapılmıştır. Tam olum döneminde hasat edilen meyveler 20 gün süre ile modifiye atmosfer paketleri (Xtend®) içerisinde 0 ˚C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında depolanmıştır. Depolama periyodu süresince her 4. gün meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik ve antioksidan analizleri yapılmıştır. Ayrıca uygulamaların fenolik maddelere etkileri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda ele alınmış olan bütün kalite değerlerinde hasat sonrası kimyasal içermeyen ve alternatif bir uygulama olan UV-C uygulamasının depolama süresince meyve kalitesini daha iyi koruduğu, aynı zamanda fenolik maddelerden protokateşuik, klorojenik asit ve Q-kumarik asit miktarında azalmayı sınırlandırdığı tespit edilmiştir.  


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Effects of Post-Harvest UV-C and Hot Water Treatments on Quality Attributes of ‘0900 Ziraat’ Cherries throughout the Cold Storage in Modified Atmosphere Packages}, volume={5}, number={634–642}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Şeyda ÇAVUŞOĞLU,Onur TEKİN,Aşkın BAHAR,Sezai ERCİŞLİ,Koray ÖZRENK,Nevzat DURMAZ}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Şeyda ÇAVUŞOĞLU,Onur TEKİN,Aşkın BAHAR,Sezai ERCİŞLİ,Koray ÖZRENK,Nevzat DURMAZ. (2018). Effects of Post-Harvest UV-C and Hot Water Treatments on Quality Attributes of ‘0900 Ziraat’ Cherries throughout the Cold Storage in Modified Atmosphere Packages (Vol. 5). Vol. 5. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Şeyda ÇAVUŞOĞLU,Onur TEKİN,Aşkın BAHAR,Sezai ERCİŞLİ,Koray ÖZRENK,Nevzat DURMAZ. Effects of Post-Harvest UV-C and Hot Water Treatments on Quality Attributes of ‘0900 Ziraat’ Cherries throughout the Cold Storage in Modified Atmosphere Packages. no. 634–642, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2018.