
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Tülay TURGUT GENÇ, Çağla ÇAKALOĞLU
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.471350
Anahtar Kelimeler:Kalabaki üzümü,Maya mikrobiatası,RFLP,ITS.
Özet: Üzümlerin olgunlaşmasında, tatlanmasında, şeker içeriğinin oluşmasında ve birçok fermente ürünün elde edilmesinde maya türlerinin önemli görevleri bulunmaktadır. Bağ alanının coğrafik konumuna ve üzüm çeşidine göre üzüm yüzeyinin maya çeşitliliği değişkendir. Çanakkale ilinin Gökçeada ilçesinde yetiştirilen Kalabaki üzümünün barındırdığı maya çeşitliliği rDNA gen bölgelerinin (ITS1-5.8S-ITS2) PCR-RFLP ve DNA dizi analizleri yapılarak belirlendi. Tanımlanan maya türlerinden H. uvarum maya türünün maya mikrobiyotasının yarısına hâkim olduğu, diğer maya türlerinin üzüm yüzeyinde dağılımlarının ise %17,7 A. pullulans, %11,76 C. carpophila, %5,88 M. pulcherrima, %5,88 S. bacillaris, %5,88 S. salmonicolor, %2,94 C. apicola ve %2,94 Z. obscura olduğu tespit edildi. Çalışmamız ile Z. obscura maya türü ilk defa, C. carpophila maya türü ise ikinci kez üzüm yüzeyinde tanımlandı. Kalabaki üzümünün tane yüzeyinde maya çeşitliliği fazla olmamakla beraber değişken türleri barındırdığı belirlendi.