
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Turgay ŞENGÜL, Şenol ÇELİK, A. Yusuf ŞENGÜL
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.471333
Anahtar Kelimeler:Bıldırcın,Yaş,Et rengi,PH,Cinsiyet.
Özet: Bu çalışma, bıldırcınlarda göğüs etinin rengi (parlaklık: L*, kırmızı renk: a*, sarı renk: b*) ve pH’sı üzerine yaş, cinsiyet ve vücut ağırlığının etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, 168 adet Japon bıldırcını kullanılmış ve deneme 10 hafta sürdürülmüştür. Altıncı ve 10. haftada kesilen bıldırcınlarda göğüs etinin rengi ve pH’sı ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, deneme gruplarının (yaş, cinsiyet ve canlı ağırlık) L* değerleri arasındaki farklılıklar önemsiz, a* ve b* değerleri arasındaki farklılıklar ise önemli (P<0.01) bulunmuştur. Grupların pH değerleri önemli farklılıklar göstermemiştir. L* değeri bakımından; yaş, cinsiyet, canlı ağırlık, yaş x cinsiyet, yaş x canlı ağırlık, cinsiyet x canlı ağırlık ile yaş x cinsiyet x canlı ağırlık interaksiyonlarının etkileri önemsiz bulunmuştur. a* değeri bakımından canlı ağırlık, yaş x canlı ağırlık interaksiyonunun etkilerinin önemli (P<0.01) olduğu saptanmıştır. 10 haftalık yaştaki bıldırcınlarda göğüs etinin a* değeri canlı ağırlıktan daha fazla etkilenmiştir. Yaş x canlı ağırlık interaksiyonunun, göğüs etinin b* renk değeri üzerine etkisi önemli (P<0.01) bulunmuştur. Sonuçlar, göğüs etinin ve pH değerlerinin yaş, canlı ağırlık ve cinsiyetten önemli ölçüde etkilenmediğini göstermiştir.