
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Nusret ÖZBAY, Muharrem ERGUN, Ali Rıza DEMİRKIRAN
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.471290
Anahtar Kelimeler:Ispanak,Trichoderma harzianum,Mikrobiyal gübre,Bitki gelişimi,Verim.
Özet: Bu çalışma, Trichoderma harzianum suşusu içeren bir ticari mikrobiyal gübre olan Sim DermaÒ’nın farklı dozlarının (0, 5, 10, 15 ve 20 g.L-1) topraksız ortamda yetiştirilen ıspanak (Spinacia oleracea L.)’ta çimlenme, gelişim ve verim üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Birinci aşamada, mikrobiyal gübre uygulanan ıspanak tohumları 20 ºC’de çimlenme ve çıkış testlerine tabi tutulmuştur. Araştırmanın ikinci aşamasında, mikrobiyal gübrenin ıspanakta gelişim ve verim üzerine etkisini ortaya koymak amacıyla hasat aşamasına gelmiş bitkilerde yaprak boyu, yaprak eni, yaprak sayısı, yaprak alanı, bitki boyu, göreceli yaprak klorofil içeriği (SPAD), suda çözünen kuru madde miktarı, gövde yaş ve kuru ağırlıkları, kök yaş ve kuru ağırlıkları ve verim değerleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, mikrobiyal gübre uygulamalarının ıspanakta topraksız koşullarda bitki gelişimi ve verimini olumlu olarak etkilediği ortaya koymuştur. Mevcut çalışmadan elde edilen bulgular T. harzianum uygulamalarının (10, 15 ve 20 g.L-1) kontrole göre ıspanakta çimlenme ve çıkış oranı, bitki boyu, yaprak alanı, kök uzunluğu, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, gövde yaş ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, klorofil içeriği (10 g.L-1 hariç) ve verimi arttırdığını göstermiştir. Genel olarak 15 g.L-1 dozunun öne çıktığı görülmüştür.