Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Baharatlık Kırmızı Biber (Maraş Biberi) Üretiminin Ekonomik Analizi

Yazarlar: Yeşim AYTOP, Cuma AKBAY

Cilt 5 , Sayı 4 , 2018 , Sayfalar 455 - 464

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.471259

Anahtar Kelimeler:Maraş Biberi,Üretim girdileri,Maliyet,Kâr.

Özet: Bu araştırmanın amacı Maraş Biberi üretiminde kullanılan fiziki üretim girdilerinin, maliyetin ve karlılığın belirlenmesidir. Araştırmanın ana materyalini oransal örnekleme yöntemine göre belirlenmiş Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis illerindeki 156 Maraş Biberi üreticisi ile yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ANOVA testi ve tek ürün bütçe analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ortalama 40.88 da alanda Maraş Biberi üretimi yapılmaktadır. Üretimden elde edilen ortalama verim 1558.01 kg/da, 1 kg Maraş Biberinin maliyeti ise ortalama 1.24 TL’dir. Maraş Biberi’nin ortalama satış fiyatı 1.56 TL/kg, kilogram başına sağlanan kar marjı 0.32, dekara düşen gayrisafi üretim değeri 2430.50 TL, brüt kar ise 758.56 TL’dir. Maraş Biberi üretiminde oransal kar 1.26 olarak bulunmuştur. Maraş Biberi üretiminde yapılan 1 TL’lik masrafa karşılık 1.26 TL kar elde edilmiştir. Araştırma sonuçları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tohum ve ilaç sektörlerine, konu ile ilgili diğer paydaşlar ve karar vericilere ışık tutacak ve politikalar geliştirmesinde önemli katkılar sağlayacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Baharatlık Kırmızı Biber (Maraş Biberi) Üretiminin Ekonomik Analizi}, volume={5}, number={455–464}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Yeşim AYTOP,Cuma AKBAY}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Yeşim AYTOP,Cuma AKBAY. (2018). Baharatlık Kırmızı Biber (Maraş Biberi) Üretiminin Ekonomik Analizi (Vol. 5). Vol. 5. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Yeşim AYTOP,Cuma AKBAY. Baharatlık Kırmızı Biber (Maraş Biberi) Üretiminin Ekonomik Analizi. no. 455–464, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2018.