
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Nurdan GÜNGÖR SAVAŞ, Davut Soner AKGÜL, Esra ALBAZ, Yüksel SAVAŞ
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.471133
Anahtar Kelimeler:Asma fidanlığı,Toprak mikrofungusları,Solarizasyon.
Özet: Bu çalışma, asma fidanı üretim parseli toprağında solarizasyon öncesi ve sonrası mikrofungusların belirlenmesi amacıyla, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü fidanlık parselinin 500 m2’lik alanında 2014 yılında yürütülmüştür. Solarizasyon uygulaması öncesi toprağı seyreltme yöntemi ile gerçekleştirilen izolasyon sonrasında; asma fidanlığı toprağının bir gramında 99x103 koloni oluşturan birim (KOB) mikrofungus bulunduğu, bunların Ascomycota bölümüne ait 10 cins içerdiği belirlenmiştir. Çalışmada tespit edilen fungus cinsleri, alfabetik sıraya göre; Acremonium, Alternaria, Aspergillus, Cylindrocarpon, Epicoccum, Fusarium, Mortierella, Mucor, Myrothecium, Penicillium, Rhizopus ve Trichoderma olduğu tespit edilmiştir. Tür zenginliği bakımından ele alındığında; Fusarium, Aspergillus, Trichoderma, Penicillium, Acremonium cinslerinin öne çıktığı belirlenmiştir. Araştırma, koloni sayıları bakımından değerlendirildiğinde Fusarium cinsinin ilk sırayı aldığı, bunu Aspergillus, Epicoccum, Penicillium ve Acremonium cinslerinin izlediği anlaşılmıştır. Buna göre, gerek tür zenginliği ve gerekse koloni sayısı bakımından, Fusarium cinsinin ilk sırayı aldığı tespit edilmiştir. Çalışmanın diğer aşamasında, temmuz-ağustos aylarında, 0.125 mm kalınlığında şeffaf polietilen örtü kullanılarak 8 hafta süreyle solarizasyon uygulaması yapılmıştır. Solarizasyon uygulaması sonrası parselde toprağı seyreltme yöntemi ile izolasyon çalışmaları tekrarlanmıştır. İzolasyon sonrasıyaygın cinslerin ise sırasıyla, Trichoderma, Penicillium, Aspergillus ve Alternaria olduğu belirlenmiştir. Asma fidanlık topraklarında solarizasyon uygulaması sonrası mikrofungal türlerin ve çeşitliliğinin azaldığı belirlenmiştir. Çalışma bulgularının, toprak fungusları üzerine abiyotik faktörlerin etkisinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalara katkı oluşturacağı kanısındayız.