Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

In vitro Suppression Effects of Rhizobacteria against Pseudomonas syringae pv. tomato the Agent of Bacterial Speck Disease of Tomato

Yazarlar: Gül İMRİZ

Cilt 7 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 283 - 289

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.680101

Anahtar Kelimeler:Antagonizm,Bakteri,Domates,Hastalık,In vitro

Özet: Pseudomonas syringae pv. tomato’ nun neden olduğu bakteriyel benek domateste verim ve kalitede ekonomik olarak kayıplara neden olan önemli bir patojendir. Bazı durumlarda bu tür bitki hastalıklarının kontrolünde bakterisit uygulamaları yetersiz kalmaktadır. Son zamanlarda bitki patojenlerinin kontrolünde Bitki Büyümesini Destekleyen Rizobakteriler potansiyel bir alternatif yaklaşım olarak görülmektedir. Bu çalışmada, farklı bitkilerin rizosfer toprağından elde edilen bir bakteri koleksiyonunun (otuz sekiz adet), patojen bakterinin besi ortamında büyümesi üzerinde in vitro antagonistik etkileri ikili kültür yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan Pseudomonas syringae pv. tomato izolatı Konya-Çumra’da açık alan üretimi yapılan domates bitkilerinden izole edilmiştir. Otuz sekiz rizobakteriyel izolattan yedi tanesi, besi üzerinde 0.1 ila 0.867 cm arasında değişen inhibisyon zonları oluşturarak Pseudomonas syringae pv. tomato’ ya karşı etkinlik göstermişlerdir. MALDI Biotyper sınıflandırma sonuçlarına göre, Paenibacillus cinsine ait olduğu belirlenen bir izolat dışında in vitro’ da antagonistik etki gösteren rizobakteriyel izolatların tümünün Bacillus cinsine olduğu tespit edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={In vitro Suppression Effects of Rhizobacteria against Pseudomonas syringae pv. tomato the Agent of Bacterial Speck Disease of Tomato}, volume={7}, number={283–289}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Gül İMRİZ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Gül İMRİZ. (2020). In vitro Suppression Effects of Rhizobacteria against Pseudomonas syringae pv. tomato the Agent of Bacterial Speck Disease of Tomato (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Gül İMRİZ. In Vitro Suppression Effects of Rhizobacteria against Pseudomonas Syringae Pv. Tomato the Agent of Bacterial Speck Disease of Tomato. no. 283–289, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.