Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Farklı Solvent Tipi ile Yapılan Ekstraksiyon İşleminin Hünnap (Ziziphus jujube) Meyvesinin Biyoaktif Özellikleri Üzerine Etkisi

Yazarlar: Beyza ÇİFTÇİ, Kevser KARAMAN, Mahmut KAPLAN

Cilt 7 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 256 - 268

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.680087

Anahtar Kelimeler:Hünnap,Solvent,Ekstraksiyon,Fenolik,Antioksidan

Özet: Bu çalışmada hünnap (Z. jujube) meyvesinin farklı solvent tipi ile ekstraksiyonu sonucunda elde edilen ekstrelerin biyoaktif performansları incelenmiş ve solvent tipine bağlı olarak biyoaktif parametrelerde meydana gelen değişim analiz edilmiştir. Solvent olarak etanol, metanol, aseton ve su ile organik solventlerin sulu karışımları (1:1) kullanılmış ve ekstre örneklerin de toplam fenolik ve flavonoid madde miktarı ile antiradikal aktivite ve antioksidan kapasite değerleri belirlenmiştir. Örneklerin toplam fenolik madde miktarları 198.6-9504 mg GAE/kg, toplam flavonoid madde miktarları ise 872.5-5037.5 mg CE/kg aralığında belirlenmiş olup,düşük değer aseton ile alınan ekstrede,yüksek değer ise aseton:su karışımı ile elde edilen ekstrede belirlenmiştir. Örneklerin DPPH ve ABTS.+ radikali süpürme aktiviteleri ise sırasıyla %1.49-63.7 ve 0.38-13.65 μg Troloks/g olarak belirlenmiş veyüksek değerler yine aseton:su karışımı ile elde edilen ekstre örneğinde tespit edilmiştir. Ekstre örneklerininyüksek antioksidan etki gösterdiği solvent tipi de yine aseton:su karışımı olmuş ve örneklerin antioksidan ve antiradikal aktiviteleri sahip oldukları fenolik madde yoğunluğu ölçüsünde artış göstermiş ve aralarında pozitif ve önemli bir ilişki olduğu gözlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Farklı Solvent Tipi ile Yapılan Ekstraksiyon İşleminin Hünnap (Ziziphus jujube) Meyvesinin Biyoaktif Özellikleri Üzerine Etkisi}, volume={7}, number={256–268}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Beyza ÇİFTÇİ,Kevser KARAMAN,Mahmut KAPLAN}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Beyza ÇİFTÇİ,Kevser KARAMAN,Mahmut KAPLAN. (2020). Farklı Solvent Tipi ile Yapılan Ekstraksiyon İşleminin Hünnap (Ziziphus jujube) Meyvesinin Biyoaktif Özellikleri Üzerine Etkisi (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Beyza ÇİFTÇİ,Kevser KARAMAN,Mahmut KAPLAN. Farklı Solvent Tipi Ile Yapılan Ekstraksiyon İşleminin Hünnap (Ziziphus Jujube) Meyvesinin Biyoaktif Özellikleri Üzerine Etkisi. no. 256–268, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.