Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Bıldırcın Rasyonlarına Nane Yağı İlavesinin Besi Performansı, Et Kalitesi, Karkas Kompozisyonu ve Oksidadif Stres Belirleyicileri Üzerine Etkisi

Yazarlar: Besime DOĞAN DAŞ, Aydın DAŞ, İsmail KOYUNCU, Osman BİLAL, Nurcan KIRAR, Mehmet ÇETİN, Tuncay TUFAN, Ahmet Yusuf ŞENGÜL

Cilt 7 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 186 - 194

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.680061

Anahtar Kelimeler:Bıldırcın,Nane yağı

Özet: Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına eklenen nane yağının büyüme performansı, et kalite, renk ve kan oksidatif stres özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 10 günlük yaşta 40 adet japon bıldırcını kullanılmış ve deneme 35 gün sürdürülmüştür. Araştırma grupları, her birinde bireysel olarak 10 bıldırcın bulunan 4 gruba ayrılmıştır. Bıldırcınlar için hazırlanan rasyonlarda, kontrol grubunda herhangi bir yem katkı maddesi kullanılmazken, diğer grupların yemlerine %0.1, %0.2 ve %0.3 Nane Yağı (NY) ilave edilmiştir. Deneme genelinde Canlı ağırlık (CA), Günlük canlı ağırlık artışı (GCAA), Günlük yem tüketimi (GYT), Yemden yararlanma oranı (YYO), karkas ve kesim özellikleri ile renk ve pH bakımından gruplar arasında fark gözlenmemiştir. Ancak kanda toplam oksidatif durum (TOS)’u önemli ölçüde düşürdüğü ve toplam antioksidan durum (TAS)’u ise yükselttiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bıldırcın rasyonlarına nane yağı ilavesinin besi performansı ve karkas özelliklerini değiştirmediği ancak TAS değerlerini yükselttiği ve TOS değerlerini düşürdüğü için yem katkı maddesi olarak rasyona %0.1 oranında NY eklenmesinin faydalı olacağı görülmüştür.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Bıldırcın Rasyonlarına Nane Yağı İlavesinin Besi Performansı, Et Kalitesi, Karkas Kompozisyonu ve Oksidadif Stres Belirleyicileri Üzerine Etkisi}, volume={7}, number={186–194}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Besime DOĞAN DAŞ,Aydın DAŞ,İsmail KOYUNCU,Osman BİLAL,Nurcan KIRAR,Mehmet ÇETİN,Tuncay TUFAN,Ahmet Yusuf ŞENGÜL}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Besime DOĞAN DAŞ,Aydın DAŞ,İsmail KOYUNCU,Osman BİLAL,Nurcan KIRAR,Mehmet ÇETİN,Tuncay TUFAN,Ahmet Yusuf ŞENGÜL. (2020). Bıldırcın Rasyonlarına Nane Yağı İlavesinin Besi Performansı, Et Kalitesi, Karkas Kompozisyonu ve Oksidadif Stres Belirleyicileri Üzerine Etkisi (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Besime DOĞAN DAŞ,Aydın DAŞ,İsmail KOYUNCU,Osman BİLAL,Nurcan KIRAR,Mehmet ÇETİN,Tuncay TUFAN,Ahmet Yusuf ŞENGÜL. Bıldırcın Rasyonlarına Nane Yağı İlavesinin Besi Performansı, Et Kalitesi, Karkas Kompozisyonu ve Oksidadif Stres Belirleyicileri Üzerine Etkisi. no. 186–194, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.