
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Ercan ÖZKAYNAK
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.680057
Anahtar Kelimeler:Çevre,Fabrika,Model,Patates,Tuz stresi
Özet: Tüm suların %97’si deniz ve okyanusların oluşturduğu tuzlu sudur. Marul yapraklı bir bitkidir: Marulun hızlı bir şekilde ve patateste çok fazla tüketildiği için geleceğin iki model bitkisi olarak kullanılabilecek bitkilerdir. Patates ve marulda 5 Farklı seyreltilmiş deniz suyu konsantrasyonu (0, % 5, % 10, % 20 ve % 40) kullanılmıştır. Kıvırcık marul çeşidi Fiyonk’a ait fideler saksılara dikilmiş ve 2-3 gerçek yapraklı aşamaya geldiklerinde sulandırılmış deniz suyu ile büyütülmüştür. Doku kültüründe büyütülen patates bitkileri 5 farklı deniz suyu konsantrasyonu içeren MS ortamı hazırlanarak besi ortamında konulmasından sonra, 45 günlük büyüme periyodunda bitkilerin büyüme durumu araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre % 5 (EC 3.2 dS m-1) ve % 10 (EC 6.6 dS m-1) deniz suyunda büyütülen marul daha iyi bitki büyümesi göstermiştir. Patatesteiyi gelişme Agria çeşidinde % 5’te, 22-99-33 çeşidinde ise %10 deniz suyunda elde edilmiştir. Kontrollü koşullarda marulda %15 deniz suyu başarılı bir şekilde kullanılabilir. Patateste doku kültürü ile çoğaltmada; kültür ortamında % 10 (EC 6.4 dS m-1) deniz suyu, bitki büyümesini ve boğum sayısını kontrole göre artırmıştır.