
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Mustafa KIZILŞIMŞEK, Tuğba GÜNAYDIN, Ahmet ASLAN, Kübra KEKLİK, Hamit AÇIKGÖZ
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.680048
Anahtar Kelimeler:: Silaj,Yem kalitesi
Özet: Mısır bitkisi yüksek verimliliği, mekanizasyona uygunluğu ve silolanmasının kolay olması gibi birçok avantajları nedeniyle dünyanın her yerinde silaj amacıylafazla yetiştirilen bitkidir. Bununla birlikte, mısır bitkisininönemli dezavantajı, yetersiz protein içeriğidir. Bu çalışma, mısır bitki sıklığını azaltmadan, karışım halinde bazı baklagil bitkilerini (maş fasülyesi, sırık fasülye, börülce ve soya) de yetiştirerek, bu sorunu belli ölçüde çözmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada saf mısır ve karışımlar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yetiştirilmiştir. Araştırma sonucunda, baklagil bitki türüne bakılmaksızın tüm birlikte üretim sistemlerinde silaj pH değerinin saf mısıra göre önemli derecede arttığı, bununla birlikte, tüm pH değerlerinin silo içerisinde iyi bir fermentasyonu işaret edecek şekilde yeteri kadar düştüğü görülmüştür. Mısırın soya fasulyesi ile birlikte yetiştirilmesinin, saf mısıra göre, kuru madde korunumunu, kuru madde tüketimini ve oransal yem değerini artırdığı belirlenmiştir. Birlikte üretimden elde edilen NDF değerlerinin saf mısır değerlerine göre daha düşük olduğu ve kuru madde tüketimini olumlu etkilediği belirlenmiştir. Mısır bitkisini herhangi bir baklagil ile birlikte yetiştirmenin ham protein içeriğinde artışlara neden olduğu saptanmıştır.