
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Bekir ATAR, Veli UYGUR, Enise SUKUŞU
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.680021
Anahtar Kelimeler:Arpa,Buğday,Besin elementi
Özet: Bitki besin içerikli priming uygulamaları ile tohumun zenginleştirilmesi bitkilerin yetişme döneminde karşılaşılacak mineral madde eksikliğinin giderilmesi için ekonomik ve uygulaması kolay bir yöntemdir ve son yıllarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Arpa (Hordeum vulgare L., Tokak 157/57) ve ekmeklik buğday (Triticum aestivum L., Esperia) tohumları farklı konsantrasyonlardaki fosfor (P), bakır (Cu) ve çinko (Zn) içerikli priming çözeltilerinde 10 saat boyunca bekletilmiş ve saf suda yıkanarak önceki nem içeriğine kadar geri kurutulmuştur. Kurutulan tohumlar analiz edilmiş ve üç tekerrürlü olarak saksılara ekim yapılmıştır. Priming işlemi tohumdaki Cu, Zn ve P içeriklerini sırasıyla 10.5, 13.4 ve 1.61 kat artırmıştır. Uygulamalar % 50 çıkış süresini artırmıştır. Fosfor uygulaması (% 3), çimlenme oranını kontrole kıyasla % 33 oranında azaltmıştır. Ön uygulama fide besin içeriklerini olumlu yönde etkilemiştir. Yöntem ilk büyüme dönemlerinde fide besin içeriklerini artırdığı için fide performansını geliştirmek için kullanılabilir.