Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Lactic Acid Bacteria Isolation and Determination of Their Silage Fermentation Capabilities

Yazarlar: Mustafa KIZILŞİMŞEK, Tuğba GÜNAYDIN

Cilt 7 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 66 - 72

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.679911

Anahtar Kelimeler:Silaj,LAB izolasyonu

Özet: Yüksek kaliteli yem kullanımı, hayvansal üretimi artıranönemli konuların başında gelmektedir. Yemin kıt olduğu veya iklimsel nedenlerden dolayı kaliteli taze yem elde edilmesinin mümkün olmadığı dönemlerde, silolanmış yemler ruminant beslenmesinde hayati bir öneme sahiptir. Laktik asit bakterileri (LAB), silaj içerisinde arzu edilen fermentasyonun sağlanmasındaönemli rolü üstlenmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de farklı ekolojilerde yetişen yem bitkileri üzerinden LAB izolasyonu yapılmış, izolatların fermentatif özellikleri belirlenmiş ve silaj kalitesini geliştirebilecek izolatların seçimi yapılmıştır. Bu amaçla, 39-1516 m rakımlı bölgelerdeki farklı ekolojilerden yem bitkileri toplanmış ve aynı zamanda silajları yapılmış ve LAB bu materyallerden izole edilmiştir. Tüm izolatların toplam asit üretim kapasiteleri belirlenmiş ve CaCO3 içeren besi yerinde oluşan transparan alan dikkate alınarak,yüksek oranda asit üreten 70 adet izolat seçilmiştir. Daha sonra, Malt Extract Agar (MRS broth besi yerinde geliştirilen izolatların, besi yeri içerisindeki laktik asit (LA) üretim miktarları belirlenmiş veyüksek LA üreten 10 izolat seçilmiştir. Ayrıca, bu 10 izolatın morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri incelenmiş ve BIOLOG kiti kullanılarak tanımlamaları yapılmıştır. Seçilen ümit var izolatlar daha sonraki inokulasyon çalışmalarında kullanılmak üzere stok solüsyonda saklanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Lactic Acid Bacteria Isolation and Determination of Their Silage Fermentation Capabilities}, volume={7}, number={66–72}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Mustafa KIZILŞİMŞEK,Tuğba GÜNAYDIN}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Mustafa KIZILŞİMŞEK,Tuğba GÜNAYDIN. (2020). Lactic Acid Bacteria Isolation and Determination of Their Silage Fermentation Capabilities (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mustafa KIZILŞİMŞEK,Tuğba GÜNAYDIN. Lactic Acid Bacteria Isolation and Determination of Their Silage Fermentation Capabilities. no. 66–72, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.