Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Content and Antimicrobial Activities of Bingol Royal Jelly

Yazarlar: A. Şükrü BENGÜ, Adnan AYNA, Sedanur ÖZBOLAT, Abdullah TUNÇ, Gürkan AYKUTOĞLU, Mehmet ÇİFTCİ, Ekrem DARENDELİOĞLU

Cilt 7 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 480 - 486

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.725977

Anahtar Kelimeler:Arı sütü (AS),Amino asitler

Özet: Arı sütü (AS), amino asitler, proteinler, karbohidratlar, lipitler, mineral tuzları ve vitaminleri içeren çeşitli biyoaktif maddelerden oluşan kraliçe bal arısı larvalarının (Apis mellifera) özel besleyicisidir. AS içeriği, flora türlerine ve iklim koşullarına göre arıların genotipine bağlı olarak değişir ve bu, AS'nin biyolojik aktivitelerini etkiler. Son yıllarda, literatürde ilaca (antibiyotik) dirençli patojenik bakteri miktarında aşırı miktarda artışa rastlanmaktadır. Antibiyotik direncinin artmasının ana nedenleri, antibiyotik kullanımının kötüye kullanılmasına bağlı olabilir. Bu durum antibiyotik direncinde ek bir birikmeyi önlemek için arı ürünleri gibi antibiyotik özellik taşıyan maddelerin diğer seçenekler olarak incelenmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bingol AS'nin (BAS) kimyasal içeriği ve antimikrobiyal aktivitesi bugüne kadar araştırılmamıştır. Bu çalışma ile BAS’ın içeriği ve antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Sonuçlar BAS’ın, antimikrobial ve antioksidan özelliklerine katkıda bulunan apigenin, quercetin, naringenin, gallik asit, kafeik asit gibi majör flavonoidler ve fenolikler içerdiğini göstermiştir. Aynı zamanda BAS’ın içeriğinde linoleik asit ve propionik asit gibi bazı orta ve kısa zincirli yağ asitlerinin varlığı da gösterilmiştir. BAS ayrıca eser elementlerin ve mineralin birçoğunu içermektedir. Kimyasal içeriğe ek olarak, BAS’ın antimikrobiyal aktivitesi de patojenlere karşı araştırılmış ve Salmonella typhimurium (8.64 mm), Escherichia coli (9.1 mm) ve Staphylococcus aureus'a (10.73 mm) karşı antimikrobiyal aktivite göstermiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Content and Antimicrobial Activities of Bingol Royal Jelly}, volume={7}, number={480–486}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={A. Şükrü BENGÜ,Adnan AYNA,Sedanur ÖZBOLAT,Abdullah TUNÇ,Gürkan AYKUTOĞLU,Mehmet ÇİFTCİ,Ekrem DARENDELİOĞLU}, year={2020} }
APA
KOPYALA
A. Şükrü BENGÜ,Adnan AYNA,Sedanur ÖZBOLAT,Abdullah TUNÇ,Gürkan AYKUTOĞLU,Mehmet ÇİFTCİ,Ekrem DARENDELİOĞLU. (2020). Content and Antimicrobial Activities of Bingol Royal Jelly (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
A. Şükrü BENGÜ,Adnan AYNA,Sedanur ÖZBOLAT,Abdullah TUNÇ,Gürkan AYKUTOĞLU,Mehmet ÇİFTCİ,Ekrem DARENDELİOĞLU. Content and Antimicrobial Activities of Bingol Royal Jelly. no. 480–486, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.