
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Onur HOCAOĞLU, Mevlüt AKÇURA, Mahmut KAPLAN
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.725803
Anahtar Kelimeler:: Makarnalık buğday,Element,Çanakkale,Biyofortifikasyon,Yerel çeşitler
Özet: Buğday ıslahında tane kalitesinin geliştirilmesi amcaıyla yerel buğdaylardan yaygın olarak yararlanılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye faunasından toplanmış yerel makarnalık buğdaylardan elde edilen 25 adet yerel hat arasından bu potansiyele sahip hatları belirlemek amacıyla bin tan ağırlığı (BTA), dönmeli tane oranı (DTO) ile B, Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P, S ve Zn içerikleri incelenmiştir. Araştırma Çanakkale’de 2015-2016 ve 2016-2017 yetiştirme mevsimlerinde yürütülmüş, parsellerden elde edilen tane örneklerinin element içerikleri ICP-OES yöntemi ile belirlenmiştir. İncelenen tüm özellikler bakımından makarnalık buğday hatları arasında gözlemlenen farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). Korelasyon analizi sonucunda hatların Ca, Cu ve Mg içeriklerinin birbirleri ile olumlu ve önemli bir ilişki içerisinde bulundukları belirlenmiştir. Araştırma bulgularından yola çıkılarak makarnalık buğday yerel hatlarının element içerikleri bakımından dikkate değer bir çeşitlilik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Belirli elementler bakımından ümitvar hatlar seçilmiştir.