Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Çeşitli Pekmez Türlerinde Farklı Yöntemlerle Tespit Edilen Antioksidan Aktivitelerin Karşılaştırılması

Yazarlar: Sabri TÜZÜN, İsa BAŞ, Emrah KARAKAVUK, Nesrin KARACA SANYÜREK, Fulya BENZER

Cilt 7 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 323 - 330

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.725782

Anahtar Kelimeler:ABTS,Antioksidan,DPPH,Pekmez,TFM

Özet: Bu çalışmada piyasadan alınmış olan Nar (Punica granatum L.), Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.), Karadut (Morus nigra L.), Dut (Morus alba L.) ve farklı bölgelerden alınan Üzüm (Vitis vinifera L.) pekmezlerinin farklı yöntemlerle antioksidan aktivitelerinin ölçümü yapılmıştır. Pekmez çeşitlerinin radikal süpürme gücü DPPH ve ABTS yöntemleri ile, Toplam Fenolik Madde tayini ise Folin metoduyla belirlenmiştir. Çalışma sonucunda yapılan istatistiksel analizlerde ABTS yok etme aktivitesi bakımından Nar, Keçiboynuzu, Mardin Üzüm pekmezi, Batman Üzüm pekmezi ve Karadut sırasıyla % 99.34±0.18, % 99.22±0.2, % 98.92±0.45, % 98.71±0.13, % 97.77± 0.4 ile yüksek aktivite gösterirken, Dut pekmezi % 94.65± 0.2 iledüşük aktiviteyi göstermiştir. DPPH radikal giderme aktivitesi bakımındanyüksek değer % 82.32±0.6 ile Nar,düşük değer ise % 43.33±0.8 ile Üzüm pekmezidir. Toplam fenolik madde açısındanyüksek aktiviteye 748.74±14.43 mg GAE/100 g ile Keçiboynuzu pekmezi sahip iken,düşük aktiviteye ise 166.14±6.8 mg GAE/100 g ile Mardin üzüm pekmezinin sahip olduğu tespit edilmiştir. Yapmış olduğumuz bu çalışmada Keçiboynuzu pekmezinin toplam fenolik madde içeriğinin diğer pekmezlerin değerinin iki katından daha fazla olması bu pekmezin antioksidan aktivitesinin daha güçlü olduğunu ortaya koymaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Çeşitli Pekmez Türlerinde Farklı Yöntemlerle Tespit Edilen Antioksidan Aktivitelerin Karşılaştırılması}, volume={7}, number={323–330}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Sabri TÜZÜN,İsa BAŞ,Emrah KARAKAVUK,Nesrin KARACA SANYÜREK,Fulya BENZER}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Sabri TÜZÜN,İsa BAŞ,Emrah KARAKAVUK,Nesrin KARACA SANYÜREK,Fulya BENZER. (2020). Çeşitli Pekmez Türlerinde Farklı Yöntemlerle Tespit Edilen Antioksidan Aktivitelerin Karşılaştırılması (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Sabri TÜZÜN,İsa BAŞ,Emrah KARAKAVUK,Nesrin KARACA SANYÜREK,Fulya BENZER. Çeşitli Pekmez Türlerinde Farklı Yöntemlerle Tespit Edilen Antioksidan Aktivitelerin Karşılaştırılması. no. 323–330, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.