Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Sulama Suyu Tuzluluğunun Sakız Fasulyesinin Bazı Bitkisel Özelliklerine Etkisi

Yazarlar: Neslihan AKÇAMAN, İsmail TAS

Cilt 7 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 727 - 736

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.732602

Anahtar Kelimeler:Guar,Sulama suyu tuzluluğu,Tuzluluk İndeksleri

Özet: Çalışma, guarın (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) sulama suyu tuzluluğuna olan hassasiyetini belirlemek amacıyla saksılarda, sera koşullarında yürütülmüştür. Çalışma bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 8 guar genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Sulama suyu olarak SAR değeri 3’den düşük olacak şekilde elektriksel iletkenlik değerleri (ECi) 0.35, 5, 15 ve 30 dS m-1 olan tuzlu sulama suları kullanılmıştır. Artan sulama suyu tuzluluğu bitkilerde olumsuzluklara neden olmuştur. Saksı başına tane verimi 1.39-10.39 gram ve bitki boyu 18.61-80.68 cm arasında değişim göstermiştir. Artan sulama suyu tuzluluğu bitki kök bölgesi tuzluluğunda artışa neden olmuştur. Bitki kök bölgesindeki toprak tuzluluğu (ECe) değerleri 0.67-53.16 dS m-1 arasında değişim göstermiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Sulama Suyu Tuzluluğunun Sakız Fasulyesinin Bazı Bitkisel Özelliklerine Etkisi}, volume={7}, number={727–736}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Neslihan AKÇAMAN,İ̇smail TAS}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Neslihan AKÇAMAN,İ̇smail TAS. (2020). Sulama Suyu Tuzluluğunun Sakız Fasulyesinin Bazı Bitkisel Özelliklerine Etkisi (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Neslihan AKÇAMAN,İ̇smail TAS. Sulama Suyu Tuzluluğunun Sakız Fasulyesinin Bazı Bitkisel Özelliklerine Etkisi. no. 727–736, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.