Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi

Samsun İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri

Yazarlar: Osman KILIÇ, Gamze AYDIN ERYILMAZ

Cilt 7 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 637 - 645

Konular:Fen

DOI:10.30910/turkjans.682932

Anahtar Kelimeler:Süt sığırcılığı,Hayvan yetiştiriciliği,Yapısal özellikler,Samsun.

Özet: Araştırmanın amacı, süt sığırcılığı yapan işletmelere ait yapısal özelliklerin belirlenmesidir. Veriler, Samsun ili Bafra ve Canik ilçelerinde süt sığırcılığı yapan 70 işletmeden anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, süt sığırcılığı faaliyeti birinci gruptaki işletmelerde daha çok aile tüketimine yönelik iken, ikinci ve üçüncü gruptaki işletmelerde ticari amaçla yapılmaktadır. İşletmelerin süt sığırcılığıyla ilgiliönemli sorunu %51,4 ile süt fiyatındaki istikrarsızlıktır. Bunu yem temini (%41,4) ve pazarlama (%37,1) sorunları izlemektedir. İşletmelerin %37,2’si sığır sayısını artırmayı hedeflerken, %51,4’ü mevcut yapılarıyla süt sığırcılığına devam etmek istemektedir. İşletme yöneticilerinin %11,4’ü süt sığırcılığını bırakmayı düşünmektedir. Buna gerekçe olarak; sermaye kısıtlılığı (%37,5), gelir yetersizliği (%25) ve hayvan bakımındaki zorluklar (%25) gösterilmiştir. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik anlamda sürdürülebilirliği, büyük ölçüde yapısal özellikler yönünden yeterli donanıma sahip olmalarına bağlıdır. Bu amaçla süt sığırcılığı yapan işletmelere ait yapısal özelliklerin iyileştirilmesinde, bölgesel farklılıklar ile işletme büyüklük gruplarını dikkate alan politikaların geliştirilmesine ihtiyaç vardır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Samsun İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri}, volume={7}, number={637–645}, publisher={Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, author={Osman KILIÇ,Gamze AYDIN ERYILMAZ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Osman KILIÇ,Gamze AYDIN ERYILMAZ. (2020). Samsun İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri (Vol. 7). Vol. 7. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Osman KILIÇ,Gamze AYDIN ERYILMAZ. Samsun İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. no. 637–645, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2020.