
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Mustafa DENİZ, Serap KIZIL AYDEMİR, Elvin ALGAN, Duran Ümit YERLİKAYA, Ayşen UZUN
Konular:Fen
DOI:10.30910/turkjans.650984
Anahtar Kelimeler:: Mürdümük,Lathyrus sativus L.,Kuru madde verimi
Özet: Bazı mürdümük (Lathyrus sativus L.) genotiplerinin tarımsal özelliklerini belirlenmek için yapılan bu çalışma Bilecik ve Bursa ekolojik koşullarında yapılmıştır. Tarla denemeleri, 2017-2018 gelişme döneminde Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde kışlık olarak yürütülmüştür. Denemeler, üç tekrarlamalı olarak Tesadüf Blokları Deneme Deseni’ne göre yapılmıştır. Araştırmada 5 adet mürdümük çeşidi (Eren, Gap Mavisi, Gürbüz 2001, İptaş ve Karadağ) ile 1 adet köy popülasyonu kullanılmıştır. Denemede her iki lokasyonda da genotiplerin yeşil ot ve kuru madde verimi, ottaki ham protein oranı ve verimi, ADF ve NDF değerleri, bakladaki ve bitkideki tohum sayısı, bitkideki bakla sayısı, tohum verimi, 1000 tane ağırlığı, biyolojik verim, tohumdaki ham protein oranı ve verimi değerleri belirlenmiştir. Çalışmada incelenen tüm özellikler, Bilecik lokasyonunda Bursa lokasyonuna göre daha yüksek değerler vermiştir. Yapılan çalışmada yeşil ot verimi, kuru madde verimi, otun ham protein verimi, tohum verimi ve tohumun ham protein verimi değerleri Bilecik ekolojik koşullarında sırasıyla 3892.22 kg da-1, 686.53 kg da-1, 134.12 kg da-1, 155.67 kg da-1 ve 38.71 kg da-1 olmuştur. Her iki lokasyonda da Eren çeşidinin öne çıktığı ve genotip ortalamaları olarak bu çeşidin yeşil ot veriminin 3970.10 kg da-1, kuru madde veriminin 639.36 kg da-1, otundaki ham protein veriminin 112.79 kg da-1, tohum veriminin 153.69 kg da-1 ve tohum ham protein verminin 35.42 kg da-1 olduğu belirlenmiştir.