Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi

Yazarlar: Merve SABUNCU, Merve KONAK, Yasemin ŞAHAN

Cilt 33 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 197 - 207

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Rumex acetosella L.,Antioksidan kapasite,Toplam fenolik madde,Biyoalınabilirlik

Özet: Yeşil yapraklı yenilebilir bitkiler, insan beslenmesinde önemli rol oynayan antioksidan bileşikleri yüksek miktarda içerdikleri için, günlük diyetin önemli bileşenleridir. İnsan organizması, reaktif oksijen türlerinin zararlı etkilerini yok etmek için doğal olarak antioksidan koruma sistemlerine sahip olsa da, bu savunma sistemi oksidatif stresin önlenmesi için yeterli değildir. Bu nedenle, diyetle alınan antioksidanlar hücresel savunmaları artırabilir ve hücre bileşenlerinin oksidatif hasarları önlemeye yardımcı olabilir. Bitkilerin içerdikleri antioksidan konsantrasyonu, büyüme evresine, bitkinin farklı bölümlerine, iklime ve mevsimlere göre değişmektedir. Bununla birlikte, bu bileşiklerin birikimi yapraklarda çok yüksektir. Rumex acetosella L., Polyganaceae familyasına aittir ve Türkiye'de yerel olarak "Kuzu kulağı" olarak bilinmektedir.  Rumex acetosella L.'nin yaprakları, başta salata ve sos şeklinde olmak üzere gıda olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak, Rumex acetosella L. Anadolu’da geleneksel tıpta, iltihap kurutucu olarak, ekzama gibi cilt hastalıklarında, karaciğer rahatsızlıklarında ve kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Rumex acetosella L. yapraklarının toplam fenolik içeriğini, antioksidan kapasitesinin ve bunların biyoalınabilirliklerinin araştırılmasıdır. Biyoalınabilirliğin belirlenmesi için in-vitro olarak sindirim sistemi taklit edilmiş ve örneklere enzimatik ekstraksiyon işlemi uygulanmıştır. Bitkilerin ekstrakte edilebilir toplam fenolik içeriği 3,48-6,47 GAE /100g iken, hidrolize edilebilir toplam fenolik içeriği, 9,46-13,64 mg GAE /100g arasında değişmektedir. ABTS metoduna göre biyoalınabilirlik % 40,02- %83,28 arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, Rumex acetosella L.’nın antioksidan bileşikleri içeren iyi bir kaynak olduğunu göstermektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi}, volume={33}, number={197–207}, publisher={Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi}, author={Merve SABUNCU,Merve KONAK,Yasemin ŞAHAN}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Merve SABUNCU,Merve KONAK,Yasemin ŞAHAN. (2019). Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi (Vol. 33). Vol. 33. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Merve SABUNCU,Merve KONAK,Yasemin ŞAHAN. Rumex Acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. no. 197–207, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2019.