Journal of Computational Design

Journal of Computational Design

Form Kurguları Tasniflerinde Düğüm Örüntüleri Yaklaşımı

Yazarlar: Anday BODUR, Ethem GÜRER

Cilt 1 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 65 - 86

Konular:Bilgisayar Bilimleri, Teori ve Metotlar, Mimarlık

Anahtar Kelimeler:Düğümler,Örüntüler,Belirme,Imgelenebilirlik,Arketipler

Özet: Mimari pratikte form üretimi tarihsel olarak çoğunlukla yukarıdan-aşağı bir süreç olmuştur. Fakat, form üretimi her zaman geleneksel mimari süreci takip etmek durumunda değildir. Çevresel faktörlere verilen tepkilerle evrimleşen, belirme tabanlı form üretimi tipleri de bulunmaktadır ve bu şekilde üretilen kurguların bir kısmı vernaküler mimari kategorisine girmektedir. Bu çalışma mimari formların algılanabilir görsel özelliklerinin, “düğüm örüntüleri” adı verilen bir takım sadeleştirilmiş görsel formlar aracılığıyla, reel ve niceliksel özelliklerini ayırt etmek ve tasnif etmek için kullanılacak bir yaklaşımı ele almaktadır. Örüntü kelimesi çoğunlukla iki boyutlu doku ya da dizilimleri çağrıştırsa da, çeşitli arketipler içinde mimari formları tasnif etmek üzere de kullanılabilir. Karmaşık mimari formları bu şekilde tanımlamak, mimari formların kalıcılık, inşaat kolaylığı ve işlev gibi niteliksel özelliklerini ortaya çıkarmakta bir takım avantajlar sunabilir. Bu çalışma bir örüntünün temel yapı taşı olarak “düğüm” kavramını öne çıkarmaktadır. Düğüm, bir örüntünün tasarımcı ya da mimar gibi teknik bir eğitim almamış bir kullanıcı tarafından tanımlanabilen,basit ve ayrıksı parçasıdır. Çeşitli mimari arketipleri tanımlayan örüntüler, bütünsellik ve parçalılık, rastlantısallık ve düzenlilik olmak üzere iki dikotomi içinde tartışılmıştır. Bu dört özellik daha sonra dikey ve yatay, lineer ve kütlesel gibi boyutsal dikotomiler ile çakıştırılmıştır. Bu özellikleri taşıyan gerçek, inşa edilmiş mimari örnekler ele alınmış ve örüntülerin kendilerine has özellikleri ortaya konumuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Form Kurguları Tasniflerinde Düğüm Örüntüleri Yaklaşımı}, volume={1}, number={65–86}, publisher={Journal of Computational Design}, author={Anday BODUR,Ethem GÜRER}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Anday BODUR,Ethem GÜRER. (2019). Form Kurguları Tasniflerinde Düğüm Örüntüleri Yaklaşımı (Vol. 1). Vol. 1. Journal of Computational Design.
MLA
KOPYALA
Anday BODUR,Ethem GÜRER. Form Kurguları Tasniflerinde Düğüm Örüntüleri Yaklaşımı. no. 65–86, Journal of Computational Design, 2019.