Engineering Sciences

Engineering Sciences

Mutfak Tasarımında Fiziksel Konfor ve Verimlilik: Yaşlılar

Yazarlar: Velittin KALINKARA

Cilt 14 , Sayı 4 , 2019 , Sayfalar 169 - 182

Konular:Mühendislik

Anahtar Kelimeler:Mutfak Tasarımı,Fiziksel Konfor,Verimlilik,Yaşlı,Ergonomi

Özet: Birçok yaşlı insanın yemek pişirme gibi günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmekte zorlandıkları bilinmektedir. Özellikle mekan büyüklüğü, tezgah yükseklikleri ve depolama ünitelerinin erişilebilirliği yaşlılar için bir sorundur ve optimum performansla kullanılamamaktadır. Bireylerin günlük yaşamın temel ve enstrümantal aktivitelerini kolaylıkla sürdürebilmeleri, konfor ve verimliliği artırabilmeleri için mutfak çalışma ortamının ve donanımın optimum tasarımı önemlidir. Etkili bir mutfak tasarımı için yaşlıların rahatlık ve bağımsızlığınınüst düzeye çıkarılması, işlerin minimum çaba ile yürütülebilmesi için, mutfak alanı içindeki tüm ana unsurların ilişkisi dikkate alınmalıdır. Bireyin minimum çaba ile işlerini yürütmesi bağımsızlık artışı sağladığı gibi kendi başına yaşamını sürdürebilmesine de olanak sağlar. Mutfak bireyin antropometrik özellikleri ve iş yapma alışkanlıkları göz önüne alınarak tasarlandığında birey minimum zorlanma ve enerji tüketimi ile işini sürdürebilecektir. Bu derleme çalışma yaşlı bireylerin mutfakla ilgili faaliyetleri yapmaları sırasında yaşadıkları güçlükleri, bedenin farklı bölgelerinde faaliyete bağlı ortaya çıkan kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını ve optimum tasarım özelliklerini içermektedir. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Mutfak Tasarımında Fiziksel Konfor ve Verimlilik: Yaşlılar}, volume={14}, number={169–182}, publisher={Engineering Sciences}, author={Velittin KALINKARA}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Velittin KALINKARA. (2020). Mutfak Tasarımında Fiziksel Konfor ve Verimlilik: Yaşlılar (Vol. 14). Vol. 14. Engineering Sciences.
MLA
KOPYALA
Velittin KALINKARA. Mutfak Tasarımında Fiziksel Konfor ve Verimlilik: Yaşlılar. no. 169–182, Engineering Sciences, 2020.