Turkish Journal of Science and Health

Turkish Journal of Science and Health

Hastanede Çalışan Hemşirelerin Algılanan Kariyer Engellerinin Belirlenmesi

Yazarlar: Fuat KAHRAMAN, Gülay KAHRAMAN

Cilt 1 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 1 - 13

Konular:Hemşirelik

Anahtar Kelimeler:Hemşirelik,Hemşire,Kariyer

Özet: Bu Araştırma, hastanede çalışan hemşirelerin algılanan kariyer engellerini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Tanımlayıcı kesitsel tarzda yapılan araştırma, Mayıs-Eylül 2019 tarihleri arasında Türkiye’nin doğusunda bulunan iki kamu hastanesinde çalışan toplam 546 hemşire ile yapıldı. Araştırma verileri, Kişisel Bilgi Formu ve Kariyer Engelleri Ölçeği-Revize Edilmiş Form (KEÖ-R) kullanılarak elde edildi. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde, SPSS 23.0 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistik testleri ile sayı ve yüzdelik dağılımlar; bağımsız gruplarda t testi ve ANOVA varyans analizi kullanıldı. Araştırmada, p<0.05 değeri anlamlı kabul edildi. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunluğunun kadın, 23-27 yaş aralığında, evli ve lisans mezunu olduğu belirlendi. Hemşirelerin çoğunluğunun cerrahi servislerde servis hemşiresi olarak görev yaptığı, kadrolu ve 1-5 yıl arası mesleki deneyime sahip olduğu belirlendi. Hemşirelerin haftalık ortalama 45 saat ve çoğunlukla gece-gündüz vardiyalarında çalıştıkları ve günlük 11-15 hastaya bakım verdikleri saptandı. Hemşirelerin %42,9’unun gelecekte kariyer planlamasının olduğu ve %29,3’ünün kariyer kararsızlığı yaşadığı belirlendi. Hemşirelerin KEÖ-R’den ortalama 269.86±96.06 (70-489) puan aldıkları, algıladıkları kariyer engellerinin orta düzeyin üzerinde olduğu belirlendi. Hemşirelerin yaş, pozisyon, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu ve kurumda çalışma süresi ile KEÖ-R puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Hemşirelerin çalıştıkları birim, cinsiyet, eğitim düzeyi, kurumda çalışma süresi, haftalık çalışma süresi, çalıştıkları vardiya ve gelecekte kariyer planlamasına ilişkin düşünce değişkenleri ile KEÖ-R puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptandı (p>0.05). Hastanede çalışan hemşirelerin algıladıkları kariyer engellerinin orta düzeyin üzerinde olduğu; yaş, çalıştıkları pozisyon, medeni durum, çocuk sahibi olma ve kurumda çalışma süresi açısından anlamlı fark gösterdiği belirlenmiştir. Hemşirelerin algıladıkları kariyer engellerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışımalar yapılması önerilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Hastanede Çalışan Hemşirelerin Algılanan Kariyer Engellerinin Belirlenmesi}, volume={1}, number={1–13}, publisher={Turkish Journal of Science and Health}, author={Fuat KAHRAMAN,Gülay KAHRAMAN}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Fuat KAHRAMAN,Gülay KAHRAMAN. (2020). Hastanede Çalışan Hemşirelerin Algılanan Kariyer Engellerinin Belirlenmesi (Vol. 1). Vol. 1. Turkish Journal of Science and Health.
MLA
KOPYALA
Fuat KAHRAMAN,Gülay KAHRAMAN. Hastanede Çalışan Hemşirelerin Algılanan Kariyer Engellerinin Belirlenmesi. no. 1–13, Turkish Journal of Science and Health, 2020.