Din ve Felsefe Araştırmaları

Din ve Felsefe Araştırmaları

A Brief Historical Background of Sati Tradition in India

Yazarlar: Mohammed SHAMSUDDİN

Cilt 3 , Sayı 5 , 2020 , Sayfalar 44 - 63

Konular:Din Bilimi

Anahtar Kelimeler:Sati,Dul,Kendini Yakma,Hinduizm,Ateş,Hindistan

Özet: Hinduizm,eski din olup içinde birçok ayın bulunmaktadır. Sati, bir kadını kocasının cesediyle beraber canlı yakmak demektir ve günümüzde bu tartışmalı bir konudur. Bir kadının kocasıyla beraber ölmesi bir görev olduğuna inanılmaktadır. Sati'nin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı hakkında akademisyenler arasında tartışmalı bir konudur zira Sati uygulaması hakkında çelişkili veriler bulunmaktadır. Sati kelimesi Tanrıça Sati isminden türemiştir. Bazı bilginlere göre ona bu isim tarihte ilk defa kendini yakan kadın olması sebebiyle verilmiştir. Bununla birlikte, Hindular bunu kutsal bir gelenek olarak görmektedir, çünkü Hinduların birçok dini metninde Sati pratiği doğrudan ya da dolaylı olarak zikredilmiştir. Sati, Hindistan'da 13. yüzyıldan sonra yaygınlaştı, bunun nedeni Sati hakkında içeriklere sahip Puranas, Mahabharata gibi Hinduların dini metinlerinden kaynaklanmaktadır. Hinduların bazı dini metinlerinde Sati uygulaması hakkında net bir şekilde bilgi bulunurken, bazılarında ise bulunmamaktadır. Hint tarihinde, bazı Hindu bilim adamları ve şairler Sati geleneğini kınamışlardır. Bu insanlık dışı geleneği durdurmaya çalışan ilk kişi, Hindistan'ın Müslüman yöneticileri olan Moğollar ve Nizamlık idi. Ancak Müslüman yöneticiler bu geleneği sona erdirmeye çalıştıklarında birçok kişi tarafından eleştirilmişler ve yaptıkları girişimler başarısız olmuştur. Fakat 19. yüzyılda, Hindistan'daki İngiliz yönetimi sırasında Sati, Hindistan valisi William Bentick tarafından kaldırılmıştır. Müslüman hükümdarlar, Hindistan'ı işgal eden İngilizler, Hint anayasası ve Hint yasaları tarafından defalarca yasaklanmasına rağmen Sati uygulaması bugüne değin devam etmiştir. Bazı kadınlar hala Hindistan'ın bazı kırsal ve uzak yerlerinde Sati uygulamasını tatbik etmektedirler. Çünkü birçok Hindu kadın, ateşi kutsal ve Sati uygulamasını da bir görev olarak görmektedir. Hindu dini metinleri, kocalarıyla birlikte onlara bir ahiret hayatı vaat etmektedir. Böylece, ateşin onlara zarar vermeyeceğine ve ölümden sonra bile kocalarının yanlarında olacaklarına inanarak Sati'yi uygulamaya devam etmektedirler.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={A Brief Historical Background of Sati Tradition in India}, volume={3}, number={44–63}, publisher={Din ve Felsefe Araştırmaları}, author={Mohammed SHAMSUDDİN}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Mohammed SHAMSUDDİN. (2020). A Brief Historical Background of Sati Tradition in India (Vol. 3). Vol. 3. Din ve Felsefe Araştırmaları.
MLA
KOPYALA
Mohammed SHAMSUDDİN. A Brief Historical Background of Sati Tradition in India. no. 44–63, Din ve Felsefe Araştırmaları, 2020.