Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
Yazarlar: Veli GÜLYAZ, Fahriye SARAÇ, Esra SATIR, Serdar UZAR, Eray ATIL
Konular:Veteriner Hekimlik
DOI:10.35864/evmd.699742
Anahtar Kelimeler:Contagious ecthyma,Virus,Aşı,Bağışıklık,Immunity,Innocuity
Özet: Contagious ecthyma (CE), kuzu ve oğlaklarda yaygın viral bir enfeksiyondur ve hala koyun ve keçi yetiştiriciliğinde önemini korumaktadır. Hücre kültürüne adapte canlı ve liyofilize CE aşıları mücadelede yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu proje CE aşı suşunun Madin Darby Bovine Kidney (MDBK) hücre kültürüne adapte edilmesi ve MDBK hücre kültüründe üretimi yapılan aşısının raf ömrünü, stabilite ve kuzularda bağışıklık düzeyinin saptanması amacıyla gerçekleştirildi. MDBK hücre kültürüne adapte edilen aşı virüsünün titresinin DKID50 106.5/ml olduğu belirlenmiştir. Fareler ve kobaylarda yapılan zararsızlık çalışmalarında lokal veya genel reaksiyonlar gözlenmedi. Scarifikayon yoluyla aşılanan 10 kuzunun vücut ısılarının normal değerler (38.2-39.1°C) arasında olduğu bulundu. Aşılamayı izleyen 30. günde alınan kan serumlarında VNT ile CE virüsüne ait nötralize edici antikorlar tespit edilemedi. Patojen CE virüsü (E(P)CK5) ile yapılan challenge sonucunda aşılanmış kuzuların CE enfeksiyonuna karşı korunduğu gözlenmiştir. Stabilite çalışmasında, +4 /+8°C'de 24 ay süreyle muhafaza edilen liyofilize CE aşısı titrelerinin 18, 21 ve 24. aylarda DKID50 106.5/ ml ve 18, 21 ve 24 aylarda ise 106.0/ml olduğu tespit edildi. Aşı virüsünün 30, 33, 37 ve 40˚C'lerde DKID50 10 6.5/ml titrede 12 saat stabil kaldığı ve 12 saat sonra virüs titresinin 42 ve 45°C'lerde DKID50 10 5.75/ml'ye gerilediği tespit edildi. Bu çalışma sonucu, CE aşı virüsünün MDBK hücre kültürüne adapte edilmesi ile CE aşılarının MDBK hücre kültürlerinde üretilebileceği sonucuna varmıştır.