Çocuk ve Gelişim Dergisi

Çocuk ve Gelişim Dergisi

Görsel Motor Becerileri Testi-3’ün Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Yazarlar: Seçil YÜCELYİĞİT, Neriman ARAL

Cilt 2 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 27 - 38

Konular:Sosyal

DOI:10.36731/cg.423124

Anahtar Kelimeler:Okul öncesi,Görsel motor beceriler,Ölçek uyarlama,Geçerlik-güvenirlik

Özet: Araştırmada okul öncesi dönem çocuklarının görsel motor becerilerini bağımsız olarak ölçen Görsel Motor Becerileri Testi-3’ün Türk çocuklarından elde edilen verilerle ne derece uyumlu olduğunun incelenmesi, bu doğrultuda geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılarak Türkçeye uyarlanması amaçlanmıştır. Çalışmaya basit tesadüfi örneklemle belirlenen, yaş ortalaması 68.86 olan, 60-72 ay aralığındaki 202 çocuk dahil edilmiştir. Çalışmada Görsel Motor Becerileri Testi-3 önce Türkçeye çevrilmiş daha sonra yeniden orijinal diline çevrilerek karşılaştırma yapılmış ve anlamsal-deyimsel-deneyimsel ve kavramsal denklikleri konusunda görüş birliğine varılmıştır. Daha sonra test uzman görüşüne sunulmuş ve çocuk gelişim ve okul öncesi alanında yedi uzmanın görüşleri alınmış, görüşler doğrultusunda test düzenlenerek uygulama için hazır hale getirilmiştir. Türk çocukları için kullanıma hazır hale gelen testin pilot çalışması küçük bir grupla gerçekleştirilmiştir. Bu aşamadan sonra test çalışma grubuna uygulanmıştır. Elde edilen veriler değerlendirildikten sonra yapı geçerliği için açımlayıcı faktör analizi yapılmış, ek kanıt elde etmek amacıyla elde edilen verilere doğrulayıcı faktör analizi uygulanarak analizler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çocukların yaşlarına ve öğretmenlerin görüşlerine göre çocukların puan ortalamaları karşılaştırılmış, benzer ölçme aracıyla ölçüte dayalı geçerlilik incelenmiştir. Güvenirliği belirlemek amacıyla madde toplam puan korelasyonuna bakılmış, iç tutarlılığı belirlemek için Cronbach Alfa, dış tutarlığı belirlemek için ise test-tekrar test analizi uygulanmıştır. Geçerlik güvenirlik kapsamında yapılan açımlayıcı faktör analizi madde yük değerlerinin 0.19 ile 0.72 arasında değiştiği, doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise hesaplanan uyum istatistiklerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu ve model-veri uyumunu sağladığı (ki-kare=1082.57, ki-kare/sd= 2.06, RMSEA= 0.09, St.RMR=0.08, CFI=0.93, NFI=0.87, GFI=0.71) belirlenmiştir. Görsel Motor Beceri Testi-3 puanlarının güvenirliği için hesaplanan alfa değerinin 0.92, test tekrar test korelasyonunun ise 0.98 olduğu görülmüştür. Yapılan analiz sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde Görsel Motor Becerileri Testi-3‘ün Türk çocukları için geçerli ve güvenilir bir test olduğu saptanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Görsel Motor Becerileri Testi-3’ün Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması}, volume={2}, number={2}, publisher={Çocuk ve Gelişim Dergisi}, author={Seçil YÜCELYİĞİT,Neriman ARAL}, year={2018}, pages={27–38} }
APA
KOPYALA
Seçil YÜCELYİĞİT,Neriman ARAL. (2018). Görsel Motor Becerileri Testi-3’ün Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması (Vol. 2, pp. 27–38). Vol. 2, pp. 27–38. Çocuk ve Gelişim Dergisi.
MLA
KOPYALA
Seçil YÜCELYİĞİT,Neriman ARAL. Görsel Motor Becerileri Testi-3’ün Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. no. 2, Çocuk ve Gelişim Dergisi, 2018, pp. 27–38.