İçtimaiyat

İçtimaiyat

Metinlerarası İlişkiler ve Gılgamış Destanının Çağdaş Yorumları İncelemesinin Eleştirel Bir Okuması

Yazarlar: Seda İZMİRLİ

Cilt 2 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 93 - 97

Konular:Edebiyat

DOI:10.33709/ictimaiyat.457598

Anahtar Kelimeler:Metinler arasılık,Gılgamış Destanı,Paul Ricoeur,Noel Carroll,Edward Said

Özet: Kendinden önceki metinlerden etkilenen ve daima kendinden sonra yazılacak olanlar üzerinde iz bırakabilmeye muktedir olan metinler arası ilişkiler çerçevesinde açımlayacağım Gonca Gökalp-Alpaslan’ın Metinlerarası İlişkiler ve Gılgamış Destanının Çağdaş Yorumları isimli çalışmasında Orhan Asena’nın Tanrılar ve İnsanlar (1960), Melih Cevdet Anday’ın “Ölümsüzlük Ardında Gılgamış” (1981), Ayla Kutlu’nun Kadın Destanı (1994) ve Özen Yula’nın Hayat Bir Kere (2000) eserlerinden söz açılmaktadır. Çalışmamda, söz konusu dört ikincil metnin neyi, neden, nasıl ve ne derece değiştirdiği sorularıyla metinlere yaklaşmak suretiyle ortaya çıkarılacak olan anlamsal çeşitlilik ve zenginliği saptamayı amaçlıyorum. Bunu yaparken Paul Ricoeur, Noel Carroll ve Edward Said’in yeniden yazım ve metinler arasılık üzerine görüşlerinin, metinlerin anlam üretim süreçlerinin belirlenmesinde yol gösterici olacağına inanıyorum.    


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Metinlerarası İlişkiler ve Gılgamış Destanının Çağdaş Yorumları İncelemesinin Eleştirel Bir Okuması}, volume={2}, number={93–97}, publisher={İçtimaiyat}, author={Seda İZMİRLİ}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Seda İZMİRLİ. (2018). Metinlerarası İlişkiler ve Gılgamış Destanının Çağdaş Yorumları İncelemesinin Eleştirel Bir Okuması (Vol. 2). Vol. 2. İçtimaiyat.
MLA
KOPYALA
Seda İZMİRLİ. Metinlerarası İlişkiler ve Gılgamış Destanının Çağdaş Yorumları İncelemesinin Eleştirel Bir Okuması. no. 93–97, İçtimaiyat, 2018.