Bilge International Journal of Science and Technology Research

Bilge International Journal of Science and Technology Research

Türkmen Dağı’nda Farklı Meşcerelerde Yayılış Gösteren Toprak Solucanları (Clitellata, Megadrili) Hakkında Bir Ön Araştırma

Yazarlar: İbrahim TAVUÇ, Mete MISIRLIOĞLU, Aliye Sepken KAPTANOĞLU, Nejat ÇELİK

Cilt 2 , Sayı - , 2018 , Sayfalar 145 - 154

Konular:Orman Mühendisliği

DOI:10.30516/bilgesci.487263

Anahtar Kelimeler:Toprak solucanları,Biyolojik çeşitlilik,Ekoloji,Tür zenginliği,Shannon indeks

Özet: Toprak solucanları, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı ekosistem mühendisleri olarak tanımlanmaktadır. Dünya genelinde bu canlılara olan ilgi ve yapılan çalışmaların sayısı giderek artmakta iken, ülkemizde bu canlıların ekolojileri hakkında yeterince çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma Türkmen dağında farklı meşcerelerde farklı toprak solucanı türlerinin durumunu belirlemek ve meşcereler arasındaki tür zenginliği farkı olup olmadığını tespit etmek amacıyla bir ön araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Toprak solucanları Eskişehir ve Kütahya sınırları içerisinde bulunan Türkmen Dağında 5 farklı meşcerede (Karaçam, Kayın, Sarıçam, Mera, Karaçam+Sarıçam) 30x30x20 cm boyutlarında alanlardan toplandı. Solucanların toplanmasında ticari hardal metodu ile kazma ve elle ayıklama metodu birleştirilerek kullanılmıştır. Çıkartılan solucanlar içerisinde %70 etil alkol bulunan plastik kaplar içerisine konulmuş ve laboratuvar ortamına getirilmiştir. Laboratuvar ortamında stereo mikroskop yardımı ile türleri ve birey sayıları belirlenmiştir. Elde edilen veriler ile her bir meşcerenin toprak solucanı bakımından tür zenginliği hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda toplam 4 cinse ait (Aporrectodea, Dendrobaena, Lumbricus, Octolasion) 10 tür ve 74 birey bulunmuştur. En fazla türün çayırlık,az türün ise karaçam meşceresinde olduğu tespit edilmiştir. Her bir örnek alanın bolluk değeri hesaplandığındafazla bireyin sarıçam+karaçam,az bireyin ise karaçam meşceresinde olduğu belirlenmiştir. İki metodun birleştirilerek kullanılmasının oldukça zaman aldığı görülmüştür. Ancak verimlilik bakımından değerlendirildiğinde ticari hardal metodunun etkili olmadığı, kazma-elle ayırma metodunun oldukça etkili ve hızlı bir metot olduğu sonucuna varılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Türkmen Dağı’nda Farklı Meşcerelerde Yayılış Gösteren Toprak Solucanları (Clitellata, Megadrili) Hakkında Bir Ön Araştırma}, volume={2}, number={145–154}, publisher={Bilge International Journal of Science and Technology Research}, author={İbrahim TAVUÇ,Mete MISIRLIOĞLU,Aliye Sepken KAPTANOĞLU,Nejat ÇELİK}, year={2018} }
APA
KOPYALA
İbrahim TAVUÇ,Mete MISIRLIOĞLU,Aliye Sepken KAPTANOĞLU,Nejat ÇELİK. (2018). Türkmen Dağı’nda Farklı Meşcerelerde Yayılış Gösteren Toprak Solucanları (Clitellata, Megadrili) Hakkında Bir Ön Araştırma (Vol. 2). Vol. 2. Bilge International Journal of Science and Technology Research.
MLA
KOPYALA
İbrahim TAVUÇ,Mete MISIRLIOĞLU,Aliye Sepken KAPTANOĞLU,Nejat ÇELİK. Türkmen Dağı’nda Farklı Meşcerelerde Yayılış Gösteren Toprak Solucanları (Clitellata, Megadrili) Hakkında Bir Ön Araştırma. no. 145–154, Bilge International Journal of Science and Technology Research, 2018.