Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

PERSONEL YÖNETİMİNDEN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE: TARİHSEL BİR PERSPEKTİF

Yazarlar: F. Gül ÇETİNEL

Cilt 19 , Sayı 1 , 2003 , Sayfalar 175 - 200

Konular:İşletme

Anahtar Kelimeler:Personel Yönetimi

Özet: Globalleşen bir dünyada; yoğun rekabet ortamında çalışan işletmeler, etkin ve verimli olabilmek ve gerek ulusal gerekse uluslararası piyasalarda diğer işletmelerle yarışabilmek için insan kaynağına gereken önemin veril­mesinin zorunluluğunu kabul etmişlerdir. İnsan faktörü işletmeler için artık bir maliyet unsuru olmaktan çıkmış, geliştirilmesi gereken bir kaynak niteliği ka­zanmıştır. Ancak bu anlayışın yerleşmesi ve personel yönetiminin sınırlı işlev­lerinin yerini insan kaynakları yönetiminin insanı esas alan işlevlerine bırak­ması uzun bir zaman almıştır. Bu çalışmada, insan kaynakları yönetiminin anlamı ve personel yöneti­minden insan kaynakları yönetimine geçiş süreci incelenmiş, insan kaynak­ları yönetimi ile personel yönetimi arasındaki farklar ortaya konmaya çalışıl­mıştır. Son olarak insan kaynakları yönetiminde yaşanan yeni gelişmelere kı­saca değinilmiştir. In a globalizing world; companies, working in a competing environment, has accepted the importance of human resources in order to be productive, efficient and to gain a competitive edge in the international markets. The hu­man factor has been understood not as an issue of cost, on the contrary be­came a resource which has to be developed. However, it took a long time both replacing this understanding and human resources management to ta­ke the place of limited functions of personnel management. in this study, the meaning and the structure of human resources mana­gement and the change process from the personnel management to human resources management is diagnosed and the differences between person­nel management and human resources management are studied. Finally, the recent developments in human resources management is shortly menti­oned in this article.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2003, title={PERSONEL YÖNETİMİNDEN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE: TARİHSEL BİR PERSPEKTİF}, volume={19}, number={1}, publisher={Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi}, author={F. Gül ÇETİNEL}, year={2003}, pages={175–200} }
APA
KOPYALA
F. Gül ÇETİNEL. (2003). PERSONEL YÖNETİMİNDEN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE: TARİHSEL BİR PERSPEKTİF (Vol. 19, pp. 175–200). Vol. 19, pp. 175–200. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
F. Gül ÇETİNEL. PERSONEL YÖNETİMİNDEN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE: TARİHSEL BİR PERSPEKTİF. no. 1, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2003, pp. 175–200.