Ziraat Mühendisliği

Ziraat Mühendisliği

İç Anadolu Bölgesinde Yağ Bitkileri Üretim Potansiyeli

Yazarlar: Mehmet Demir KAYA, Engin Gökhan KULAN, Aykut ŞENER

Cilt - , Sayı 362 , 2015 , Sayfalar 17 - 21

Konular:Mühendislik

Anahtar Kelimeler:Yağ Bitkileri,Üretim Potansiyeli

Özet: Ülkemizde yağ bitkileri (ayçiçeği, soya, kolza, aspir, haşhaş, susam, yerfıstığı) tarımı toplam tarım alanlarının %3'ünü oluşturmaktadır. Bununla birlikte yağ bitkileri içerisinde yer alan ancak yağ elde edilmeyen haşhaş, susam ve yerfıstığı gibi bitkiler değerlendirme dışında bırakıldığında toplam 624 bin ha'lık bir alanda yağ bitkileri üretimi yapılmaktadır. Asıl üretim amacı lif olan pamuk bitkisinden ise çırçırlama sonucunda elde edilen tohumlarının (çiğit) yağ üretim amacıyla kullanılması, bitkisel yağ üretimimize önemli katkılar sağlamaktadır. Benzer şekilde mısır embriyosundan ve zeytinden elde edilen yağ ile birlikte bitkisel yağ üretimimiz 1 milyon ton'un üzerinde gerçekleşmiştir. Yine de bu miktar ülkemizin bitkisel yağ gereksiniminin ancak %56'sını karşılamaktadır. Bitkisel yağ açığımızın kapatılması amacıyla başta yağ bitkilerinin ekim alanlarının genişletilmesi ve verimlerinin arttırılması gerekmektedir. Mevcut ekim alanları ile sadece verimin arttırılması bitkisel yağ ihtiyacının karşılanması bakımından yeterli olmayacaktır. Bu nedenle yağ bitkilerinin mutlaka ekim alanlarının arttırılması gerekmektedir. Bu bakımdan ülkemizdebüyük potansiyel İç Anadolu Bölgesinde bulunan geniş nadas alanları ile sulanan alanlar görülmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2015, title={İç Anadolu Bölgesinde Yağ Bitkileri Üretim Potansiyeli}, number={17–21}, publisher={Ziraat Mühendisliği}, author={Mehmet Demir KAYA,Engin Gökhan KULAN,Aykut ŞENER}, year={2015} }
APA
KOPYALA
Mehmet Demir KAYA,Engin Gökhan KULAN,Aykut ŞENER. (2015). İç Anadolu Bölgesinde Yağ Bitkileri Üretim Potansiyeli. Ziraat Mühendisliği.
MLA
KOPYALA
Mehmet Demir KAYA,Engin Gökhan KULAN,Aykut ŞENER. İç Anadolu Bölgesinde Yağ Bitkileri Üretim Potansiyeli. no. 17–21, Ziraat Mühendisliği, 2015.