Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi
Yazarlar: Mustafa TAYAR, Merve DOĞAN
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Helal,Helal,Kesim,Helal et
Özet: Özet Dengeli ve sağlıklı beslenme temel insan hakkıdır. Helal beslenme ise inanç hak ve özgürlüğünün temelini oluştrmaktadır. İnsanoğlu hayatını veya yaşam şeklini kendi inanç sistemi ve dini vecibelerine uygun bir şekle getirmek ister. Helal gıdalar İslamî beslenme kurallarına göre izin verilen gıdalardır. Kur‘an ve hadisler ile belirlenen kurallara göre hazırlanması gerekmekte olup hijyenik koşullarda üretilmiş olmalıdır. Et, vücudun besin ihtiyacını karşılamak üzere tüketilen gıda maddelerinden biridir. İnsanlar, et elde etmek amacıyla hayvanlardan yararlanmaktadır. Bu sebeple çok eski zamanlardan beri evcil hayvanlar kesilerek; yabani hayvanlar ise avlanarak etinden yararlanılmaktadır. Canlıların öldürülmesini uygun görmemelerinden ötürü bazı dinler ve felsefi akımlar et yemeyi yasaklamışlardır. İslam Dininde ise, bazı sınırlamalar dışında et ve diğer hayvansal gıdaların tüketilmesine izin verilmiştir. Kur’an’a göre yasaklı gıdalar yalnızca domuz eti, akmış kan, Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar ve ölmüş hayvan etidir. Kesilmeden ölmüş bir hayvanın etinin yasaklanmış olmasından ötürü hayvan kesimi için gerekli kurallar, her zaman için önemli fıkhî konulardan biri olmuştur. Müslümanlar ve özellikle de gayr-i Müslimlerin hâkimiyeti altında bulunan ülkelerde yaşayan Müslümanlar helal gıda ihtiyacı içindedirler ve Amerika ile Malezya ve Endonezya‘da başlayan konuyla ilgili kurumlaşmalar, Avrupa‘da uyanmaya başlamış ve globalleşme sebebiyle bütün Müslüman ülkelerde de ihtiyaç haline gelmiştir. Maalesef dünyanın her yerinde Müslüman birisi gıda talebinde bulunduğu zaman acaba helal mi haram mı endişesini taşımaya başlamıştır. Helal kesim ve helal et meselesi helal gıda meselesinin temelini oluşturmaktadır. Çünkü dünya çapında helal et ve yan ürünleri ticaretinin değeri çok büyüktür. Bu çalışmada helal kesim ve helal et hakkında detaylı bilgi verilecektir. Anahtar kelimeler: Helal, kesim, helal et,
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.