Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi

Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi

Konstantinopolis Latin İmparatorluğu’ndaki Kumanlar

Yazarlar: Aleksandar UZELAC

Cilt 3 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 268 - 290

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Kumanlar,Latin İmparatorluğu,Iona,Saronius,II. Baldwin,Moğol istilası,Göçebe entegrasyonu

Özet: Araştırmanın amacı: Pontus bozkırları ve Konstantinopolis’teki kaçak Kumanların aralarındaki birliğin sonlanması, hattâ dağılmasına neden olan arka plan, şart ve etkenlerin analizi. Bazı kronolojik konu ve Kumanların Frenk askeri harekatlarına katılımlarına da dikkat çekilmektedir. Araştırma dokümanları: En ünlüleri Bizans tarihçisi George Akropolites, Fransız vakanüvis Alberic (Aubry) de Trois-Fontaines ve Fransa Kralı IX. Louis’nin (1226 - 1270) biyografisinin yazarı diğer bir Fransız tarihçi Jean de Joinville’e ait olan, bu bölümde detaylandırılmış güncel kaynaklar. Sonuç ve çalışmanın orijinalliği: Kuman ve Frenkler arasında 1239’un sonlarına doğru Konstantinopolis’te neticelenen ittifakın Batı dünyasında bir benzeri daha yoktur. Törene Frenk şövalyeleriyle birlikte katılan Kumanlar göçebe adetlerine göre hareket etmişlerdi. Sonuçta bu iki grup arasındaki ‘kan kardeşliği’ askeri bağlar sayesinde güçlenmiştir. Kumanları entegre etme girişiminin, yeni gelenler ile yerel nüfus arasındaki güçlü kültürel, sosyal farklılıklar ve aynı zamanda iç istikrarsızlıktan ötürü başarısızlıkla sonuçlandığı Macaristan’ın aksine, Konstantinopolis’teki Frenk eliti, göçebelerle uzlaşma ve ittifak adına herhangi bir engel bulunmadığı hususunda hemfikir idi. Halbuki Kumanların son derece dostane bir davranışla kabul edilmeleri gerçeği, Frenk liderinin onları yüksek bir saygı ile karşılaması ve geleneklerini muhafaza etmelerine izin vermesine rağmen aralarındaki ittifak kısa süreli olmuş ve de başarısızlığa mahkum idi. Bu durum, göçmenlerin yaşamsal anlamda desteklenmelerindeki yetersizlik, Latin İmparatorluğu’nda beliren Moğol tehdidi, kişisel otoritesiyle söz konusu ittifakın garantisi durumundaki Kuman lideri Iona’nın 1241’deki zamansız ölümü gibi karmaşık iç ve dış faktörlerden dolayı meydana gelmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Konstantinopolis Latin İmparatorluğu’ndaki Kumanlar}, volume={3}, number={1}, publisher={Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi}, author={Aleksandar UZELAC}, year={2019}, pages={268–290} }
APA
KOPYALA
Aleksandar UZELAC. (2019). Konstantinopolis Latin İmparatorluğu’ndaki Kumanlar (Vol. 3, pp. 268–290). Vol. 3, pp. 268–290. Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Aleksandar UZELAC. Konstantinopolis Latin İmparatorluğu’ndaki Kumanlar. no. 1, Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi, 2019, pp. 268–90.