Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi
Yazarlar: Özlem İSMAİLOĞLU, Hande ÖNGÜN YILMAZ
Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Anahtar Kelimeler:Bağırsak mikrobiyotası,Probiyotikler,Gastrointestinal hastalıklar
Özet: İnsan vücudunda kommensal olarak yaşayan, özellikle büyük bir bölümünün gastrointestinal sistemde kolonize olduğu mikroorganizmaların tamamı mikrobiyota olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, bağırsak mikrobiyotasının hem insan sağlığı hem de çeşitli hastalıkların patogenezi üzerindeki önem ve etkisini gündeme getirmektedir. Bağırsak mikrobiyotası endojen ve ekzojen birçok faktörden etkilenir ve hem sayısal hem de çeşitlilik bakımından gösterdiği bu farklılıklar, bağırsak homeostazının bozulmasına yol açarak çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Yeterli miktarda alındığı zaman sağlığa yarar sağlayan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanan probiyotikler, konak üzerindeki faydalı etkileriyle intestinal mikrobiyotadaki doğal dengenin korunmasına ve yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Gastrointestinal sistem hastalıklarında alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılan probiyotik mikroorganizmalar birçok klinik çalışmada; irritabl bağırsak sendromu, inflamatuvar bağırsak hastalıkları, akut enfeksiyöz diyare, antibiyotik ilişkili diyare, konstipasyon ve laktoz intoleransının önlenmesi ve/veya yönetiminde inceleme konusu olmuştur. Yapılan çalışmalar spesifik probiyotik tüketiminin, bağırsak homeostazı ve bağırsak sağlığı üzerindeki etkilerine vurgu yapmaktadır.