Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: Hasan AKMAN, Kamil Neyfel ÇERÇİ, Ertaç HÜRDOĞAN, Orhan BÜYÜKALACA
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Kurutma,Güneş Enerjisi,Tasarım,Deney
Özet: Kurutma, yaş ürünlerdeki serbest suyu uzaklaştırma işlemidir. Bu işlemle, ürünlerde meydana gelebilecek olan biyokimyasal reaksiyonların önüne geçip mikroorganizmaların gelişmesini durduracak bir orana indirilmesi sağlanır. Böylece gıda maddelerinin uzun süre bozulmadan dayanmaları sağlanır. Ek olarak, kurutma işleminde kurutulan ürünlerin hacim ve ağırlıklarında meydana gelen azalma sayesinde depolama ve lojistik maliyetlerde azalmaktadır. En ilkel veyaygın kullanılan kurutma metodu direk güneş altında yapılan kurutma işlemidir. Fakat güneş altında yapılan kurutma işleminde üründeki kalite düşüşü alternatif kurutma metotları üzerine çalışmalar yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Ayrıca, günümüzde özellikle gelişen ülkelerde yenilenebilir enerjinin kullanımına öncelik verilmesi, bilim adamlarının kurutma sistemlerinde de yenilenebilir enerjiden faydalanmaya yöneltmiştir. Bu çalışmada, güneş enerjisi destekli bir kurutma sistemi tasarlanarak imal edilmiş ve Osmaniye iklim şartlarında ilk testleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, sistemde kullanılan kurutma havasının 45 o C sıcaklığa kadar çıkabildiği, kolektöre giren hava sıcaklığının ortalama 10-14 o C artırılabildiği, 6 saatlik kurutma süresi içerisinde yaklaşık olarak %58 civarında üründen nem uzaklaştırılabildiği ve kurutma prosesinin başarılı bir şekilde gerçekleştiği görülmüştür.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.