Türk Denizcilik ve Deniz Bilimleri Dergisi

Türk Denizcilik ve Deniz Bilimleri Dergisi

A Study on The Seafood Consumer Behaviors: Case of Diyarbakır Province

Yazarlar: Mehmet AYDIN, Yaşam ODABAŞI

Cilt 3 , Sayı 2 , 2017 , Sayfalar 101 - 112

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Anahtar sözcükler: Tüketim Alışkanlığı,Su Ürünleri Tüketimi,Diyarbakır

Özet: Bu araştırma, Diyarbakır ilinde yaşayan insanların su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre; katılımcıların ilk tercihinin % 38'le tavuk eti, ikinci tercihlerinin % 34 oranla kırmızı et olduğu ve son olarak % 28 ile su ürünlerini tükettikleri tespit edilmiştir. Diyarbakır ilindeki katılımcıların % 2.3'ü su ürünleri tüketmezken, % 97.7'si ise tükettiklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların % 51.1’i lisans mezunu olup, aylık ortalama gelirleri 2362 TL olarak hesaplanmıştır. Su ürünleri tüketim ortalaması 12.2 kg/yıl olarak hesaplanmıştır. Hamsiçok tüketilen (% 15.5) su ürünüdür. Bölgede balık daha çok taze (% 84.5) veya konserve (% 15.5) vb. olarak tüketilmektedirler. Tüketim tercihi ise daha çok kızartma (% 44.3) veya fırında pişirme (% 24.8) yöntemidir. Bölge halkının su ürünlerini % 55.2 oranında balık satış yerlerinden temin ettikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Diyarbakır İlinin su ürünleri tüketim miktarı ülkemiz ortalamasından daha yüksek çıkmıştır. Bu durumun katılımcıların eğitim düzeyinin yüksek (% 51.1 lisans ve üzeri) olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={A Study on The Seafood Consumer Behaviors: Case of Diyarbakır Province}, volume={3}, number={2}, publisher={Türk Denizcilik ve Deniz Bilimleri Dergisi}, author={Mehmet AYDIN,Yaşam ODABAŞI}, year={2017}, pages={101–112} }
APA
KOPYALA
Mehmet AYDIN,Yaşam ODABAŞI. (2017). A Study on The Seafood Consumer Behaviors: Case of Diyarbakır Province (Vol. 3, pp. 101–112). Vol. 3, pp. 101–112. Türk Denizcilik ve Deniz Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mehmet AYDIN,Yaşam ODABAŞI. A Study on The Seafood Consumer Behaviors: Case of Diyarbakır Province. no. 2, Türk Denizcilik ve Deniz Bilimleri Dergisi, 2017, pp. 101–12.