Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi

Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma

Yazarlar: Hünkar Avni DUYAR, Barış BAYRAKLI, Süleyman ÖZDEMİR

Cilt 5 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 9 - 16

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Balık unu-yağı,Anchovy,European sprat,Black Sea

Özet: Bu araştırmada, balık unu-yağının üretiminde kullanılan pelajik türlerden hamsi (Engraulis encrasicolus, L.) ve çaça (Sprattus sprattus, L.) balıklarının avcılık ve balık unu-yağı sektöründeki mevcut durumu analiz edilmiştir. Araştırmanın avcılık verileri 2010-2014 tarihlerinde ticari balıkçı gemilerinden, balık unu-yağı verileri 2008-2018 yıllarında bölgedeki fabrikalardan alınarak yürütülmüştür. Karadeniz’de hamsi gırgır ve ortasu trolü ağları ile çaça balığı ise ortasu trolü ağları ile avlanmaktadır. Karadeniz’de hamsi avcılığı daha uzun dönem ve geniş sahalarda yoğun avlanırken çaça balığı belirli aylarda sınırlı bir saha içerisinde avlamaktadır. Bu durumda üretim, balık unu-yağı fabrikalarının çalışma ve balığı işleme potansiyelinde değişiklik göstermektedir. Çalışmada alınan tüm veriler değerlendirilerek, hem hamsi hem de çaça balıklarından, Türkiye su ürünleri avlama ve işleme sektörüne sürdürülebilir ve maksimum ürünle katkı sağlanabilmesi için öneriler sunulmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma}, volume={5}, number={2}, publisher={Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, author={Hünkar Avni DUYAR,Barış BAYRAKLI,Süleyman ÖZDEMİR}, year={2019}, pages={9–16} }
APA
KOPYALA
Hünkar Avni DUYAR,Barış BAYRAKLI,Süleyman ÖZDEMİR. (2019). Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma (Vol. 5, pp. 9–16). Vol. 5, pp. 9–16. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Hünkar Avni DUYAR,Barış BAYRAKLI,Süleyman ÖZDEMİR. Karadeniz’de Hamsi (Engraulis Encrasicolus) ve Çaça (Sprattus Sprattus) Balıklarının Avcılığı Ile Balık Unu-Yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. no. 2, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2019, pp. 9–16.