Meyve Bilimi
Yazarlar: Gülay Demir, Fatma KOYUNCU
Konular:Fen
Anahtar Kelimeler:Turunçgil,Citrus
Özet: Turunçgiller ülkemiz için üretim ve ihracat bakımındanönemli meyve gruplarından biridir. Turunçgiller içerisinde portakallar üretim miktarı bakımından ilk sırada gelen türdür. Turunçgil meyvelerinin kalite parametreleri ekolojiye göre farklılık gösterebilmektedir. Bu araştırmada Antalya ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı kan portakalı çeşitlerinin meyve kalite özellikleri ve verim parametreleri araştırılmıştır. 2015 ve 2016 yıllarında iki yıl alınan verilerin ortalamasına göreyüksek ağaç başına verim; Sanguigno Semplice (216.25 kg/ağaç), Sanguigno Doppio Signorelli (206.25 kg/ağaç), Vaccaro (203.75 kg/ağaç) ve Tarocco Liscio (202.50 kg/ağaç) kan portakalı çeşitlerinde saptanmıştır. Çalışma sonucunda,ince meyve kabuğu; Tarocco (3.19 mm) çeşidinde,yüksek C vitamini miktarı; Sanginello (64.16 mg/100 ml), Tarocco (63.76 mg/100 ml) ve Moro (63.20 mg/100 ml) çeşitlerinde belirlenmiştir.