Eurasian Journal of Toxicology

Eurasian Journal of Toxicology

Acil Servise Parasetamol İntoksikasyonu Nedeniyle Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi

Yazarlar: Meral TANDOĞAN, Emine EMEKTAR, Seda DAĞAR, Yücel YÜZBAŞIOĞLU, Rabia Handan KARAATLI, Yunsur Çevik

Cilt 1 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 11 - 14

Konular:Acil Tıp

Anahtar Kelimeler:Parasetamol,Zehirlenme,Karaciğer fonksiyon testleri

Özet: Amaç: Bu çalışmada, acil kliniğine parasetamol intoksikasyonu nedeniyle başvuran hastaların; demografik, klinik değişkenleri, tedavileri ve komplikasyonlarını değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Bu çalışma retrospektif bir çalışmadır. Keçiören Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi acil kliniğinde parasetamol intoksikasyonu tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Verileri eksik olanlar, gebeler, parasetamol dışı ilaçlarla zehirlenen hastalar çalışma dışı bırakıldı. Verilerin analizi SPSS 16 programında yapıldı. p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 55 hasta dahil edildi.  Hastaların yaş ortalaması 34±12 yıl olup, %63,6’sı kadındı. Hastaların aldıkları parasetamol miktarı 11.02±4.04 gr ve dördüncü saat parasetamol düzeyleri 28.8 µg/dl (IQR 25-75: 12.5-41.7) olarak bulundu. Hastaların aldıkları parasetamol miktarı ile kan parasetamol düzeyi arasında istatistiksel anlamlı zayıf düzeyde korelasyon saptandı (r=0,475 ve p=0,04). Hastaların takip süresince bakılan karaciğer fonksiyon testlerinde artış saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Sonuç: Çalışma bulgularımıza göre hastalarımız yarıdan fazlası toksik doz parasetamol almış olmasına rağmen büyük bir kısmında zehirlenme şiddetinin hafif olduğu görülmüştür. Parasetamol zehirlenmelerinde hastaların karaciğer fonksiyon testlerinde başlangıç değerlerine göre artış olabilmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Acil Servise Parasetamol İntoksikasyonu Nedeniyle Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi}, volume={1}, number={1}, publisher={Eurasian Journal of Toxicology}, author={Meral TANDOĞAN,Emine EMEKTAR,Seda DAĞAR,Yücel YÜZBAŞIOĞLU,Rabia Handan KARAATLI,Yunsur Çevik}, year={2019}, pages={11–14} }
APA
KOPYALA
Meral TANDOĞAN,Emine EMEKTAR,Seda DAĞAR,Yücel YÜZBAŞIOĞLU,Rabia Handan KARAATLI,Yunsur Çevik. (2019). Acil Servise Parasetamol İntoksikasyonu Nedeniyle Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi (Vol. 1, pp. 11–14). Vol. 1, pp. 11–14. Eurasian Journal of Toxicology.
MLA
KOPYALA
Meral TANDOĞAN,Emine EMEKTAR,Seda DAĞAR,Yücel YÜZBAŞIOĞLU,Rabia Handan KARAATLI,Yunsur Çevik. Acil Servise Parasetamol İntoksikasyonu Nedeniyle Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi. no. 1, Eurasian Journal of Toxicology, 2019, pp. 11–14.