Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi
Yazarlar: Sibel KARAGÖZ
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Anne sütü,Anne sütünün saklanması
Özet: Amaç: Anne sütü emzirme dışında saklanması boyutu önemli bilgi ve beceriyi gerekli kılmaktadır. Bu Bölümde bu konu işlenmektedir. Giriş: Anne Sütü Saklanması gerekli olabilmektedir. Bu konuda anneler bilgilendirmeli ve eğitilmelidirler. Bu sayede bebek her ortamda anne sütü alma olanağına kavuşmuş olacaktır. Genel Yaklaşım; Anne sütünün saklanması için sağma teknikleri öğrenilmeli ve uygulamalar ile başarı sağlanmalıdır. Başlıca sağma; el ile ve pompa ile olmakta, enjektör ile sağma da bir seçenek olarak bulunmalıdır. Başlıca boyutlar: Sağılan sütün bebeğe verilmesi de önemlidir. Biberon yerine, kaçık ve kap kullanılması öğütlenmektedir. Yaklaşım: Sağılmış süt 3-3-3 yaklaşımı ile saklanılmalıdır. Oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabı rafında (+4 derecede) 3 gün ve derin dondurucuda (-18 derecenin altında) 3 aya kadar saklanabilir. Yorum ve Sonuç: Anne sütü vazgeçilmez ve yerine konulamayacak bir besin ve besin ötesi olarak görüldüğüne göre, emzirme yapılmadığı durumlarda, anne sütü alınıp, saklanmalı ve daha sonra erilmelidir. Bu konuda bilgiler sunulmaktadır.