Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Öğrencilerin Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yaz Stajı Dosyalarında Belirledikleri Hemşirelik Tanıları ve Girişimlerinin Değerlendirilmesi

Yazarlar: Nurgül BÖLÜKBAŞ, Burçin IRMAK, Gülay BULUT, Dilek AYDIN ÖZDEMİR ÖZDEMİR, Hasret Yasemin BAYRAK

Cilt 3 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 1 - 9

Konular:Hemşirelik

DOI:10.38108/ouhcd.715689

Anahtar Kelimeler:Öğrenci hemşire,Hemşirelik tanısı,Hemşirelik süreci,Bakım planı

Özet: Amaç: Bu çalışma, hemşirelik ikinci sınıf öğrencilerinin cerrahi hastalıkları hemşireliği yaz stajı uygulamalarındaki hemşirelik tanıları ve girişimlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Retrospektif ve tanımlayıcı tipte yapılan araştırmanın evrenini Karadeniz bölgesinde bir devlet üniversitesinin Sağlık Yüksekokulu’nda Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği yaz stajını tamamlayan 108 öğrenci oluşturdu. Araştırmanın verileri Haziran-Eylül 2015 tarihleri arasında yaz stajı yapan öğrencilerin dosyalarından toplandı. Hemşirelik tanıları North American Nursing Diagnosis Association-I (NANDA-I) tanı listesine göre incelendi. Verilerin analizi bilgisayarda istatistik paket programı kullanılarak sıklık ve yüzdelik olarak yapıldı. Bulgular: Araştırmada incelenen toplam 108 yaz staj dosyasında 216 hemşirelik tanısı incelenmiş ve 29 farklı hemşirelik tanısı belirlenmiştir. Tanılara yönelik 786 hemşirelik uygulaması ve 48 farklı hemşirelik girişimi saptanmıştır. Staj süresince öğrencilerinfazla belirledikleri beş hemşirelik tanısı akut ağrı (%25.9), enfeksiyon riski (%18.5), anksiyete (%9.7), uyku düzeninde bozulma (%5.6) ve kanama riskidir (%5.1). Hemşirelik tanılarına yönelikfazla yapılan hemşirelik uygulamaları ise sırasıyla; hekim istemindeki analjezik ilaçların uygulanması (%7.4), hastaya bilgi verilmesi (%6.2), hastanın yaşamsal bulgularının takibi (%5.7), hastaya pozisyon verilmesi (%5.0) ve hastaya egzersiz yaptırılmasıdır (%4.8). Sonuç: Araştırma sonucunda öğrenciler tarafından konulan hemşirelik tanılarının ve yapılan girişimlerin sınırlı olduğu saptandı. Bu doğrultuda eğitim müfredatında ve klinik uygulamada hemşirelik sürecine ilişkin vaka tartışmalarının artırılması önerilebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Öğrencilerin Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yaz Stajı Dosyalarında Belirledikleri Hemşirelik Tanıları ve Girişimlerinin Değerlendirilmesi}, volume={3}, number={1–9}, publisher={Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi}, author={Nurgül BÖLÜKBAŞ,Burçin IRMAK,Gülay BULUT,Dilek AYDIN ÖZDEMİR ÖZDEMİR,Hasret Yasemin BAYRAK}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Nurgül BÖLÜKBAŞ,Burçin IRMAK,Gülay BULUT,Dilek AYDIN ÖZDEMİR ÖZDEMİR,Hasret Yasemin BAYRAK. (2020). Öğrencilerin Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yaz Stajı Dosyalarında Belirledikleri Hemşirelik Tanıları ve Girişimlerinin Değerlendirilmesi (Vol. 3). Vol. 3. Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Nurgül BÖLÜKBAŞ,Burçin IRMAK,Gülay BULUT,Dilek AYDIN ÖZDEMİR ÖZDEMİR,Hasret Yasemin BAYRAK. Öğrencilerin Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yaz Stajı Dosyalarında Belirledikleri Hemşirelik Tanıları ve Girişimlerinin Değerlendirilmesi. no. 1–9, Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi, 2020.