Anadolu Strateji Dergisi

Anadolu Strateji Dergisi

Geleceğin Eski Savaş Alanı olarak Beluçistan

Yazarlar: Gökhan GÜNEYSU

Cilt 1 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 61 - 71

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Pakistan,Beluçistan,Gwadar,Çin-Pakistan Ekonomi Koridoru

Özet: Pakistan’ın bölünme ile ilgili korkusunun tarihi nedenleri vardır. Bangladeş’in ayrılmasından sonra bu konulardaki hassasiyetini belli eden Pakistan’ın hakkında sıkıntı yaşaması söz konusu olan bir diğer bölgesi de Beluçistan’dır. Çok stratejik bir konumda bulunan Beluçistan’da yaşayan Beluçların, göz ardı edildikleri, fakir bırakıldıkları gibi iddiaları mevcuttur. Ayrıca bölgede hâkim bir aşiret kültürü vardır. Bu güncel kaygıların yanı sıra, güncel gelişmeler ışığında da ekonomik olarak Pakistan tarafından görmezden gelindikleri imgesi Beluçlarda çok güçlüdür. Bu gibi nedenlerle bazı Beluç gruplarının şiddete başvurdukları gözlenmiştir. Ancak sorunun sadece iç politikaya ilişkin nedenleri bulunmamaktadır. Beluçistan şu an küresel bir enerji mücadelesinin sürdüğü bir coğrafya olarak görülebilir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin çok önem verdiği projeler bu bölge ile yakından ilgilidir. Ancak bu projenin başarılı olmasını istemeyecek çok sayıda devlet de mevcuttur. Bu ise bölgedeki, sebebi ne olursa olsun, hoşnutsuzlukların başka bazı devletlerin dış politikasındaki bir araca dönmesi riskine işaret etmektedir. Çalışmada Beluç ayaklanmalarının tarihi arka planı ile ele alınması ile Çin-Pakistan Ekonomi Koridoru’nun bölgeye olan etkileri ele alınacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Geleceğin Eski Savaş Alanı olarak Beluçistan}, volume={1}, number={1}, publisher={Anadolu Strateji Dergisi}, author={Gökhan GÜNEYSU}, year={2019}, pages={61–71} }
APA
KOPYALA
Gökhan GÜNEYSU. (2019). Geleceğin Eski Savaş Alanı olarak Beluçistan (Vol. 1, pp. 61–71). Vol. 1, pp. 61–71. Anadolu Strateji Dergisi.
MLA
KOPYALA
Gökhan GÜNEYSU. Geleceğin Eski Savaş Alanı Olarak Beluçistan. no. 1, Anadolu Strateji Dergisi, 2019, pp. 61–71.