Folklor Akademi Dergisi

Folklor Akademi Dergisi

Modern Çağın Kumaları: Metresler Ve Türkiye’de Yayınlanan Diziler

Yazarlar: Fatoş YALÇINKAYA

Cilt 2 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 33 - 52

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Dizi,Alımlama,Polijini,Metres,Kuma

Özet: Aile toplumun temelidir. Hızla modernleşen dünyada aile kurumu birçok tehlikeyle karşı karşıya kalmaktadır. Dünyada siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda yaşanan hızlı değişimlere rağmen bu kurum halan varlığını devam ettirmektedir. Hızlı kentleşme, sanayileşme, iç ve dış göç hareketleri, toplumun temeli olan geleneksel aile yapısının rol ve işlevini derinden etkilemiştir. Geleneksel toplumlarda var olan “kumalar” modern toplumlarda yerini “metreslere” bırakmıştır. 21. yüzyılda kumalar, bazı bölgeler dışında nadiren aynı evde yaşarlar. Ekonomik iyileşme her eş için ayrı ev açma imkânı sağlamaktadır. Yasalar da eşler arasında evlilik akdi olsun ya da olmasın doğan her çocuğun anne ve babası üzerine kaydedilmesine izin vermektedir. Bu durum bu ilişkilerin önünü açmaktadır. Kırsaldaki kadınlar kuma iken şehirlerdeki kadınlar metrestir. Metreslik bir nevi modern çağın kumalığı sayılır. Modern çağda, şehir hayatında “metres” kavramı yerini “birlikte yaşama”ya bırakır. Çokeşlilik eski çağlardan beri var olan bir olgudur. Her çağda belli ölçüde değişime uğrayarak varlığını devam ettirmiştir. Çokeşlilik edebi metinlerin de işlediği konulardandır. Bu çalışmada 2015 yılında yayında olan ve kurgusu çokeşlilik temeline dayanan günümüzde önemli bir yere sahip olan dizilerden bazıları ele alınmıştır. Konuyla ilgili Türkiye’de 2015 yılında yayında olan “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Eve Dönüş, Evli ve Öfkeli, Asla Vazgeçmem, Paramparça, Beni Affet, Karagül, Unutma Beni, Muhteşem Yüzyıl Kösem” adlı diziler seçilmiştir. Bu dizilerden hareketle izleyicilerin dizideki “metresleri” nasıl alımladığı değerlendirilmiştir. On dokuz kişi ile doğal ortamda, katılarak gözlem ve yönlendirilmemiş görüşme tekniği kullanımıyla desteklenip gerçekleştirilen çalışmada izleyicilerin yorumları ve bu olguya yaklaşımlarının sosyo-kültürel temelleri incelenmiştir. Sonuç olarak bu dizilerin belli seviyedeki izleyicilerin ihtiyaçlarını doyuma ulaştırdığı, dizilerin gerçek yaşamın taklidi olduğu ve dizilere konu olan olguların gerçek yaşamda da karşılığı olduğu sonucuna varılmıştır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Modern Çağın Kumaları: Metresler Ve Türkiye’de Yayınlanan Diziler}, volume={2}, number={1}, publisher={Folklor Akademi Dergisi}, author={Fatoş YALÇINKAYA}, year={2019}, pages={33–52} }
APA
KOPYALA
Fatoş YALÇINKAYA. (2019). Modern Çağın Kumaları: Metresler Ve Türkiye’de Yayınlanan Diziler (Vol. 2, pp. 33–52). Vol. 2, pp. 33–52. Folklor Akademi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Fatoş YALÇINKAYA. Modern Çağın Kumaları: Metresler Ve Türkiye’de Yayınlanan Diziler. no. 1, Folklor Akademi Dergisi, 2019, pp. 33–52.