Ecological Life Sciences

Ecological Life Sciences

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NDEKİ AMATÖR BALIKÇILIĞIN SOSYO EKONOMİK ANALİZİ

Yazarlar: Mehmet AYDIN, Muhammet KARAPİÇAK, İsmet BALIK

Cilt 13 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 1 - 14

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Doğu Karadeniz,Amatör Balıkçılık,Sosyo-Ekonomik Analiz,Avlanma

Özet: Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki amatör balıkçılığın durumu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, 2013 yılında bölgede bulunan Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illerinin sahil şeridinde 517 amatör balıkçıyla yüz yüze anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, amatör balıkçıların demografik yapılarının yanı sıra, amaçları, avlanma çeşitleri, avlanma zamanları, avlanma sıklıkları, avlanma süreleri ve tercih ettikleri saat aralıkları, yakaladıkları türler ve miktarı, yakalanan su ürünlerinin nasıl değerlendirildiği, harcamalarını (yem, ulaşım, olta malzemeleri vb.) belirlemeye yönelik sorular yöneltilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, bölgedeki amatör balıkçıların %46.5’inin 41-60 yaş arasında olduğu ve daha çok %30’luk bir oranla amatör balıkçılığınçok emekliler tarafından yapıldığı belirlenmiştir. Amatör balıkçıların %97.7’sinin erkek, %82.4’ünün evli bireyler olduğu, %74.3’ünün boş zamanlarını değerlendirmek ve eğlenmek amacıyla avlandığı tespit edilmiştir. Daha çok (%86.3) kıyı balıkçılığı yaptıkları,çok istavrit avladıkları (%50.3) vefazla Eylül ile Ekim aylarında avlandıkları belirlenmiştir. Ayrıca amatör balıkçılık yapanların %81.2’sinin belge sahibi olmadığı ve %93.2’sinin hiç denetlenmediği tespit edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NDEKİ AMATÖR BALIKÇILIĞIN SOSYO EKONOMİK ANALİZİ}, volume={13}, number={1}, publisher={Ecological Life Sciences}, author={Mehmet AYDIN,Muhammet KARAPİÇAK,İsmet BALIK}, year={2018}, pages={1–14} }
APA
KOPYALA
Mehmet AYDIN,Muhammet KARAPİÇAK,İsmet BALIK. (2018). DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NDEKİ AMATÖR BALIKÇILIĞIN SOSYO EKONOMİK ANALİZİ (Vol. 13, pp. 1–14). Vol. 13, pp. 1–14. Ecological Life Sciences.
MLA
KOPYALA
Mehmet AYDIN,Muhammet KARAPİÇAK,İsmet BALIK. DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NDEKİ AMATÖR BALIKÇILIĞIN SOSYO EKONOMİK ANALİZİ. no. 1, Ecological Life Sciences, 2018, pp. 1–14.