Turkish Journal of Science and Health
Yazarlar: Gizem COŞKUN, Bilge BAHAR
Konular:Fen
Anahtar Kelimeler:Tahıllar,Tahılımsılar
Özet: Tahıllar, temel gıda maddesi olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip olup; insanların, günlük beslenmesinde mutlak gereksinimlerini karşılamasından başka, milli gelir, iş istihdamının sağlanması, ticaret, tarım ve tarıma dayalı sanayilere yaptığı katkılardan dolayı çoğu ülkenin ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Tahıllar hem insan hem de hayvan beslenmesinde temel gıda maddesi durumundadır. Değişik ülkelerin insanları, temel besinlerini değişik tahıl cinslerinden karşılarlar. Örnek olarak, Batı ve Orta Avrupa, Akdeniz ülkeleri, Yakın Doğu ve Amerika'da buğday; Doğu Almanya, Polonya, Avrupa Rusyası’nda çavdar; Afrika ülkelerinde, Moğolistan, Türkistan, Kuzey Çin'de darı; Uzak Doğuda, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus adalarında çeltik başı çekmektedir. Ancak son zamanlarda tahıllara alternatif olarak, karabuğday, chia, kinoa, amarant gibi tahılımsılar, glütensiz içeriklerinin yanısıra yüksek lizin ve tritofan gibi esansiyel amino asitler bakımından cazip hale gelmiştir. Bu derlemede, insan beslenmesinde çok önemli rol oynayan tahıllar ile onlara alternatif olabilecek tahılımsılar, kimyasal bileşim bakımından karşılaştırılmıştır.