Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Sıcaklık stresine maruz bırakılan bazı makarnalık buğday çeşitlerinin kalite özelliklerinin incelenmesi

Yazarlar: Sertaç TEKDAL, Mehmet YILDIRIM

Cilt 4 , Sayı 2 , 2015 , Sayfalar 68 - 76

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Makarnalık buğday,Normal ve geç ekim,Kalite,Biplot analizi,Sıcaklık stresi

Özet: Diyarbakır şartlarında 2010–2011 ve 2011-2012 yetiştirme sezonlarında yürütülen bu çalışmada bazı makarnalık buğday genotiplerinin kalite özellikleri incelenmiştir. Araştırmada materyal olarak farklı özelliklere sahip 2 yerel çeşidin dahil olduğu 13 adet makarnalık buğday genotipi genetik materyal olarak kullanılmıştır. Deneme, sulu şartlarda tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak normal ve geç ekim şeklinde kurulmuş ve genotiplerin hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, camsılık oranı, protein içeriği, irmik rengi ile mini SDS değeri incelenmiştir. Ayrıca genotiplere ait veriler kullanılarak oluşturulan Biplot grafiğinde, protein ile camsılık oranı aynı grupta yer alırken, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, irmik rengi ve mSDS değeri ise farklı gruplarda yer almıştır. Diyarbakır-81 çeşidi stres şartlarındatolerant çeşit olurken; OmrabiS, Şölen ve Ç-1252 çeşitleri ise normal ekim şartlarına daha iyi uyum göstermişlerdir


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2015, title={Sıcaklık stresine maruz bırakılan bazı makarnalık buğday çeşitlerinin kalite özelliklerinin incelenmesi}, volume={4}, number={68–76}, publisher={Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={Sertaç TEKDAL,Mehmet YILDIRIM}, year={2015} }
APA
KOPYALA
Sertaç TEKDAL,Mehmet YILDIRIM. (2015). Sıcaklık stresine maruz bırakılan bazı makarnalık buğday çeşitlerinin kalite özelliklerinin incelenmesi (Vol. 4). Vol. 4. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Sertaç TEKDAL,Mehmet YILDIRIM. Sıcaklık Stresine Maruz Bırakılan Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özelliklerinin Incelenmesi. no. 68–76, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2015.