Meyve Bilimi
Yazarlar: Kenan KAYNAŞ
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Dolma biber,MA,KA,Depolama
Özet: Bursa-Orhangazi ilçesinde özel üretici bahçesinden temin edilen meyve örnekleri 120C sıcaklık ve %90-95 oransal nemde normal atmosfer (NA), modifiye atmosfer (MA) ve kontrollü atmosfer (KA) koşullarında 35 gün depolanmışlardır. Depolamada 0, 14, 28 ve 35 gün sonra meyve örneklerinin titre edilebilir asitlik, askorbik asit içeriği, suda çözünebilir kuru madde, klorofil-a, klorofil-b, toplam klorofil miktarı ve ağırlık kaybındaki değişimler ve görsel olarak pazarlanabilirlik kalitesi izlenmiştir. Bulgularımıza göre, dolma biber meyvelerinin TETA değeri depolamanın ilk dönemlerinde artış, daha sonra azalma şeklinde gerçekleşmiştir. Gerek ilk dönemdeki artış gerekse sonraki dönemdeki azalma NA koşullarında MA ve KA koşullarında depolanan ürünlere göre daha fazla olmuştur. Depolama süresince askorbik asit miktarı tüm depolama uygulamalarında belirgin olmuş ancak azalma oranı NA’de daha fazla gerçekleşmiştir. Benzer değişim klorofil miktarlarında da saptanmıştır. SÇKM değeri ise depolama süresince uygulamalara göre farklı oranlarda artış göstermiştir. Ağırlık kaybı, biyokimyasal ve görsel kalite özelliklerindeki değişimler dikkate alındığındaiyi sonuçlar MA3 ve KA1 koşullarında depolanan ürünlerde saptanmıştır. Bu sonuçlara göre NA’de 14 gün depolanabilen dolma biber meyvelerinin, MA3 ve KA1 koşullarında 35 gün depolanabileceği tespit edilmiştir.