OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi

OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi

Mimari Sembolizm Bağlamında Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’de Bezemeli Taş Levhalar, Kuzey Suriye Örnekleri

Yazarlar: Fevzi Volkan GÜNGÖRDÜ

Cilt 3 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 405 - 423

Konular:Arkeoloji

DOI:10.33469/oannes.974704

Anahtar Kelimeler:Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem,Bereketli Hilal,Kuzey Suriye,Kamusal Yapılar,Bezemeli Taş Levhalar,Sosyal Organizasyon,Sosyal Bütünlük

Özet: İnsanoğlunun yerleşik yaşama geçiş süreci, önceki dönemlerden farklı olarak, yeni sosyal ve kültürel anlamların ortaya çıkışına önayak olmuştur. Belirli bir alanda, bir arada yaşayan insan sayısının artışı ile birlikte, sosyal ilişkiler ve sosyal organizasyon, çok daha karmaşık bir karaktere bürünmüştür. Topluluk bilincinin gelişimiyle birlikte, ortak kimlik ve ortak hafıza kavramları, toplulukların sosyal bütünlükleri ve devamlılıkları açısından son derece önemli hale gelmiştir. Yazının henüz icat edilmediği tarihöncesi dönemlerin erken yerleşik topluluklarında “sembolizm” temel başvuru kaynağı olarak görülmüştür. Semboller ve bir arada kullanıldıklarına oluşturdukları güçlü anlamlar, tarihöncesi dönemlerde algı yönetiminin temel elemanları olarak tanımlanabilir. Ancak bu noktada hem sembolleri hem de topluluk üyelerini bir araya getirebilecek ortak konteks öne çıkmaktadır. Bireyleri ve sembolizmayı aynı çatı altında toplayabilecek ana öge kamusal yapılardır. Birçok Neolitik Çağ yerleşiminde karşımıza çıkan kamusal yapılar, büyük boyutları ve zengin sembolik içerikleriyle öne çıkmaktadırlar. Kuzey Suriye, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem yerleşimlerinden Jerf el-Ahmar ve Tell Abr 3’de, kireçtaşından üretilmiş zengin bezemeli taş levhaların bulunduğu kamusal yapılar bulunmaktadır. Bu çalışmada bahsedilen iki yerleşimde saptanan bezemeli taş levhalar dönem sanatı ve sosyal yapısı açısından değerlendirilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Mimari Sembolizm Bağlamında Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’de Bezemeli Taş Levhalar, Kuzey Suriye Örnekleri}, volume={3}, number={405–423}, publisher={OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi}, author={Fevzi Volkan GÜNGÖRDÜ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Fevzi Volkan GÜNGÖRDÜ. (2021). Mimari Sembolizm Bağlamında Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’de Bezemeli Taş Levhalar, Kuzey Suriye Örnekleri (Vol. 3). Vol. 3. OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Fevzi Volkan GÜNGÖRDÜ. Mimari Sembolizm Bağlamında Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’de Bezemeli Taş Levhalar, Kuzey Suriye Örnekleri. no. 405–423, OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi, 2021.