OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi

OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi

Hitit Toprak Bağış Belgeleri Hakkında Genel Bir Değerlendirme

Yazarlar: Tolga PELVANOĞLU

Cilt 3 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 267 - 290

Konular:Tarih

DOI:10.33469/oannes.897435

Anahtar Kelimeler:HİTİTLER,TOPRAK BAĞIŞ BELGELERİ,EKONOMİK YAPI,ASYA TİPİ ÜRETİM TARZI

Özet: MÖ İkinci binyılda Orta Anadolu'da kurulan Hitit Devleti, bir süre sonra Eski Yakındoğu Coğrafyası'nın önemli güçlerinden biri olup, yaklaşık olarak 450 yıl bölgede varlığını sürdürür. Hitit Devleti'nin başkenti olan Hattuša/Boğazköy arşivlerinden şimdiye kadar 30.000 civarında yazılı belge ele geçmiştir. Ele geçen çiviyazılı belgelerin çoğu, Dini ve Mitolojik metinlerdir. Dini ve Mitolojik Metinlerin dışında, Politik Antlaşma Metinleri, Kanun Metinleri, Fermanlar, Yeminler, Tarihi Metinler, Mektuplar ve Toprak Bağış Belgeleri yer alır. Bu belgeler vasıtasıyla, Hitit İdari Sistemi, Hititlerin İnanç Dünyası ve Sosyal Yaşamı hakkında bilgiler edinilir. Toprak Bağış Belgeleri incelendiğinde, Hitit Devleti'nin hem ekonomik örgütlenme şekli hem de idari yapısı hakkında birçok bilgi verir. Bu Çalışmada, Toprak Bağış Belgeleri üzerinden Hitit Devleti'nin idari yapısı ve toprak yönetim sisteminin incelenir ve Hitit ekonomisinin dinamikleri üzerine bazı düşünceler sunulur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Hitit Toprak Bağış Belgeleri Hakkında Genel Bir Değerlendirme}, volume={3}, number={267–290}, publisher={OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi}, author={Tolga PELVANOĞLU}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Tolga PELVANOĞLU. (2021). Hitit Toprak Bağış Belgeleri Hakkında Genel Bir Değerlendirme (Vol. 3). Vol. 3. OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Tolga PELVANOĞLU. Hitit Toprak Bağış Belgeleri Hakkında Genel Bir Değerlendirme. no. 267–290, OANNES - Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi, 2021.