Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi

TRİLYE’DE BİR DEVŞİRME CAMİİ: HAGİOS STEPHONES KİLİSESİ (FATİH CAMİİ)

Yazarlar: Fevzi MERCANOĞLU

Cilt 5 , Sayı 14 , 2021 , Sayfalar 200 - 215

Konular:Sosyal

DOI:10.54707/meric.981055

Anahtar Kelimeler:Bizans,Bizans mimarisi,Osmanlı,Osmanlı mimarisi,Cami,Kilise

Özet: Trilye konumu itibari ile Avrupa ve Asya’nın kesişim noktası olması münasebeti ile ticaret gelişmiş ve farklı kültürlerin etkin olmasına ve oluşmasına zemin hazırlamıştır. Buna istinaden antikçağdan itibaren günümüze gelene kadar pek çok kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Bu kültürlerin içerisinde mimari bakımından en baskın dönemi Bizans ve Osmanlı dönemleri olmuştur. Bizans imparatorluğu dönemin de dini merkez olarak kullanıldığı saptanmıştır. Yapıların içerisinde en iyi korunan ve günümüzde ayakta kalan Hagios Stephones Kilisesi ( Fethiye Cami )’dir. Bu araştırma da devşirme cami olan Fethiye cami’nin gerek plan ve mimari, gerekse süslemeleri bakımından incelenerek belli bir eksen üzerinden gidilerek ve günümüzdeki durumu göz önüne alınarak incelenmiş ve çeşitli edinilen bilgiler ışığında yazılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={TRİLYE’DE BİR DEVŞİRME CAMİİ: HAGİOS STEPHONES KİLİSESİ (FATİH CAMİİ)}, volume={5}, number={200–215}, publisher={Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi}, author={Fevzi MERCANOĞLU}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Fevzi MERCANOĞLU. (2021). TRİLYE’DE BİR DEVŞİRME CAMİİ: HAGİOS STEPHONES KİLİSESİ (FATİH CAMİİ) (Vol. 5). Vol. 5. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Fevzi MERCANOĞLU. TRİLYE’DE BİR DEVŞİRME CAMİİ: HAGİOS STEPHONES KİLİSESİ (FATİH CAMİİ). no. 200–215, Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 2021.